La Sala Militar del Tribunal Suprem ha decidit absoldre un guàrdia civil que havia estat condemnat a sis mesos de presó per insultar i proferir comentaris homòfobs a un dels seus superiors. Concretament, aquest agent havia definit el seu superior davant dels seus companys com una persona que "perdia oli".

La sentència, que va ser emesa el passat mes de maig pel Tribunal Territorial Primer i se sustentava amb la comissió del delicte d'"insultar un superior", previst a l'article 43 del Codi Penal Mlitar, ara ha estat convertida en paper mullat per l'Alt Tribunal.

Va ser gràcies a un recurs dels serveis jurídics de l'Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) que finalment el Suprem ha revocat aquesta decisió. La pena doncs, ha estat commutada per la suspensió militar d'ocupació, la suspensió de càrrec públic i la inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

Els fets van passar l'1 de novembre de 2016, quan diversos components de l'Agrupació de Trànsit, durant la pausa per al descans, es trobaven prenent cafè en una estació de servei i participant tots en una conversa distesa que va finalitzar amb absoluta normalitat.

L'ara condemnat es trobava amb uns altres cinc companys fent la parada de rigor. Va ser allà quan va començar a realitzar diversos comentaris despectius contra el tinent. Es referia a ell com "el niño de la pringue", fent al·lusió a la seva orientació sexual. Deia també que "perdia oli".

Pel que es veu, aquella no era la primera ocasió que parlava d'ell en aquests termes, i això va fer que diversos testimonis s'atipessin i decidissin intervenir. Li van advertir que no era la primera vegada que es referia així a l'oficial.

L'argument de la defensa

Segons la defensa de l'agent, el Tribunal d'instància va considerar provades fets que "mancaven de la gravetat necessària" que requereix el tipus penal d'aquest article del Codi Penal Militar.

La defensa també va sostenir que aquesta classe d'expressions resulten més incardinables en l'àmbit disciplinari. Ara, per determinar aquesta absència de gravetat, la Sala analitzarà els factors concurrents en els fets. Un d'ells, fonamental, és que el membre de la Guàrdia Civil havia manifestat aquestes expressions sobre el seu superior en absència del denunciant.