La investigació policial contra el Tsunami Democràtic penja d'un fil. La Guàrdia Civil busca com trobar l'autor conegut d'un tall històric que, segons el Codi Penal, només pot ser motiu de desordes i danys, i que, més enllà de l'efecte sorpresa i generar el caos, no va arribar enlloc més.

Amb una convocatòria per xarxes, la Guàrdia Civil s'agafa a Facebook i Twitter per intentar demostrar que era tota una organització qui hi estava al darrere i que hi ha un cervell de la trama. Però la veritat és que les primeres investigacions no revelen cap autor conegut. Hi ha 196 imputats que són part dels que van tallar l'AP-7. Els van identificar allà mateix i a alguns els van retirar el cotxe. 

tall Jonquera Tsunami policia franesa 3  Mireia Comas

El sumari del cas, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, mostra que la policia no té res per poder obrir una altra causa general contra l'independentisme. Aquí ni tan sols es pot intentar l'acusació de terrorisme. 

La Guàrdia Civil força una investigació basada en els perfils dels manifestants, òbviament independentistes, i en les seves publicacions a la xarxa. Per mantenir viu el cas segueixen la pista de les matrícules dels vehicles. Dos d'ells són el camió i la furgoneta amb què es va portar l'escenari fins al km 0. I l'última gran revelació: un rúter i una targeta SIM Movistar que van trobar els Mossos. 

Els vehicles de l'escenari

Abans de les 9 hores del matí de l'11 de novembre, desenes de cotxes es van aturar al punt fronterer de la Jonquera, a l'AP-7, i es va començar a muntar un escenari i tot l'equip tècnic per il·luminar i sonoritzar les actuacions que estaven previstes al llarg de 72 hores.

L'efecte sorpresa va funcionar. Al cap d'unes hores, centenars de persones omplien l'autopista. 25 hores més tard va començar el desallotjament. Les grues, tant dels Mossos d'Esquadra, com de la Gendarmeria, van començar a retirar cotxes. Entre aquests vehicles hi havia els dos que havien portat l'escenari fins a la Jonquera. 

La policia comença a seguir la pista i arriba fins a una empresa d'Alacant. El seu propietari és el mateix que es presenta a buscar els vehicles. I aquí acaba la investigació. Perquè l'empresa no funciona des de l'any 2007 i la nau industrial està buida.

Empresa Alacant

Per la Guàrdia Civil, el conductor és el fil a seguir i el primer autor conegut d'una organització anònima com és Tsunami Democràtic. I l'imputen com a "responsable principal del muntatge de l'escenari". Un fet que, per ell mateix, no és delictiu. 

El rúter i la targeta SIM

Després d'evitar el desallotjament durant tota la tarda del dia 11, el matí següent, la Gendarmeria s'obre pas. Un desallotjament ràpid i amb molt gas que obligava tothom a retrocedir en direcció Catalunya, on hi havia desplegats els Mossos d'Esquadra. 

router

Els concentrats van baixar tots per un camí que portava al Pertús o bé per una mena de marge que també portava a un costat del poble. 

tall Jonquera segon dia Tsunami Sanitaris República  Mireia ComasDesallotjament AP-7

Allà, on hi ha l'antiga caseta fronterera, és on els Mossos d'Esquadra van trobar el rúter i la targeta SIM i que atribueixen als organitzadors de la concentració. Però en el moment del desallotjament justament era plena de periodistes que prenien imatges i les enviaven a les seves redaccions. També el lloc de refugi de centenars de persones, de totes les edats, que marxaven ordenadament per evitar la policia.

Els Mossos van lliurar el rúter i la targeta SIM a la Guàrdia Civil, que és qui porta la investigació i qui ha d'analitzar-ne el contingut. Però de moment no ha ampliat aquestes investigacions, segons fonts properes al cas. 

Terroristes?

Gran part del sumari són les fitxes dels identificats i detinguts. Dels 196, només un va declarar. La resta es va acollir al seu dret a no dir res.

La policia fa incidència en els antecedents dels identificats, sobretot de dos d'ells, de qui destaca que van ser detinguts els anys 1978, 1986 i 1995 per "pertinença a banda armada o terrorista". Tampoc en detalla res més. Ni concreta si van ser processats, condemnats o bé els van arxivar el cas. No desenvolupa, tampoc, al llarg del sumari, res més sobre aquests dos detinguts, més enllà que tenien el seu cotxe enmig del tall de l'AP7.

Estelades i adhesius

Per reforçar la teoria que tot estava perfectament organitzat, la Guàrdia Civil rastreja les xarxes i fa un recull dels perfils dels identificats. Tots independentistes. Alguns d'ells amb estelades reivindicant la república i fent una crida a anar a la Jonquera un cop ja s'havia fet pública la convocatòria. 

cotxes Tsunami

Per reforçar el fet que podrien ser organitzadors del tall, fan un informe amb fotografies dels cotxes amb cartells o amb la marca dels adhesius ja trets.