Sumar i Podemos han reclamat al Ministeri de Justícia que tramiti l'indult als quatre joves condemnats a 4 anys i 9 mesos de presó per desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions a policies en una protesta contra un acte de Vox a Saragossa l'any 2019. Així ho han demanat totes dues formacions, en considerar la sentència del Tribunal Suprem un cas de lawfare, i davant la previsió que els quatre manifestants ingressin de forma imminent a la presó. "Crec que Espanya no es pot considerar a si mateixa una democràcia plena si hem de trencar per la meitat la vida de quatre joves que l'únic delicte que han comès és ser antifeixistes i haver-se mobilitzat en una manifestació contra el partit ultradretà", ha denunciat la líder de Podemos, Ione Belarra. Diversos diputats de Sumar han reclamat també la mesura de gràcia per als joves, així com que se'ls concedeixi el tercer grau en comptes de l'ingrés a centre penitenciari.

El portaveu adjunt de Sumar, Jorge Pueyo, ha denunciat que la policia va detenir "arbitràriament i aleatòriament" sis joves després dels incidents, dos d'ells llavors menors, i que es tracta d'un cas de lawfare que té com a únic objectiu desplegar una sentència "exemplaritzant" per "disciplinar" al moviment antifeixista. El representant de la Chunta ha afirmat que en aquesta manifestació contra el míting de Vox va haver-hi càrregues policials, i que les detencions es van produir "hores després" que acabessin els aldarulls "basant-se en l'estètica" dels joves. Ha denunciat irregularitats en un procés judicial "que els ha destrossat l'adolescència", i per això ha defensat la necessitat d'un indult. "És una condemna amb un sol objectiu, instal·lar la por entre els que defensen els drets democràtics, la igualtat i el dret de manifestació", ha reblat. 

Enrique Santiago (IU), ha defensat que la concessió de l'indult en aquest cas reuneix tots els requisits legals, ja que no hi haurà tercers perjudicats per la seva llibertat i s'aconseguirà corregir una situació "absolutament anòmala". A banda, ha assenyalat que els condemnats han recorregut contra la sentència del Suprem al Tribunal Constitucional i ha reclamat que mentre estan esperant aquesta decisió i l'indult, es concedeixi també als quatre joves el tercer grau penitenciari. "Creiem que és una qüestió de justícia per corregir l'absoluta desproporció", ha dit.

La plataforma de suport als 'Sis de Zaragoza' ha indicat que la previsió és que l'ingrés a la presó es decretés a partir d'avui i ha llançat un crowdfunding per ajudar a assumir les costes del procés judicial, quantificades en més de 50.000 euros. A més, ha demanat més de 10.000 firmes en suport a l'indult.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!