Sumar obre la porta a l'amnistia tal com demana Junts per Catalunya. Així ho ha manifestat aquest dimecres la portaveu de la formació al Congrés, Marta Lois, que "és el moment de parlar" i de fer-ho "sense por", així com de "fer avenços" per una llei d'amnistia. En una entrevista a TVE, Lois ha defensat que seria una llei "amb totes les garanties constitucionals" que permetria avançar en la resolució del conflicte a Catalunya. "Tenim una oportunitat històrica per resoldre des de la política els conflictes polítics". Sumar ha activat un grup d'una vintena de juristes que treballen en l'encaix constitucional de la llei d'amnistia, i no té problemes en apuntar que la "desjudicialització" ha de passar explícitament per aquesta fórmula.

Solució política per a Catalunya

Marta Lois ha assegurat que el conflicte polític a Catalunya necessita una solució política que "comprengui fonamentalment una solució des del punt de vista d'una futura llei d'amnistia per a la societat civil catalana que s'ha vist involucrada i ha estat víctima del conflicte polític", ha dit la portaveu. En aquest sentit, ha recordat que no és una solució nova. "A Europa hi ha molts països que van iniciar amb èxit processos de lleis d'amnistia i cal no tenir por a aquesta feina sobre l'encaix constitucional que permeti avançar". La portaveu de Sumar ha reconegut que la seva formació no té problemes per parlar de llei d'amnistia sempre que existeixin les garanties necessàries perquè segons sosté "els conflictes polítics necessiten solucions polítiques i no ser judicialitzats", així doncs ha defensat que és el moment de fer un pas endavant tot respectant la Constitució, però "atenent experiències d'èxit (d'altres països) que permetin avançar en democràcia".

Preguntada per si aquest posicionament és compartit amb el seu soci de govern —el PSOE—, Lois ha comentat que és del grup plurinacional de Sumar, encara que creu que també podria ser compartida pel PSOE.

Sumar exigeix la dimissió de Rubiales

La líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, va anunciar aquest dimarts a última hora del dia que el seu partit ha denunciat el petó forçat del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, a la jugadora Jennifer Hermoso davant del Consell Superior d’Esports per infracció greu. “Les federacions esportives estan sotmeses a la Llei de l’Esport i el consell ha d’actuar perquè el masclisme no quedi impune”, remarcava Díaz a través de la xarxa X, abans Twitter. 

En la mateixa línia s'ha manifestat Lois que ha qualificat el gest de "lamentable, completament inacceptable i masclista" del president de la RFEF "és una forma d'agressió sexual", tal com està recollit al protocol d'agressió sexual. I ha expressat el seu convenciment que amb aquesta denúncia, i tenint en compte la llei de l'esport i el protocol, "hauria de ser apartat immediatament" de les seves funcions, perquè aquest país "no mereix perfils d'aquest tipus a l'esport espanyol".