Sumar ha expulsat el candidat al Senat per Àlaba, Aitor Abecia, jutjat per violència masclista. Concretament, aquest mateix dimarts assistia a una vista oral per un delicte de violència masclista cap a la seva exparella. Fonts del partit de Yolanda Díaz han explicat a Europa Press que han posat en marxa la renúncia del candidat, des del moment que van conèixer la situació. "Des de Sumar defensem de manera fèrria la lluita contra la violència masclista. Tolerància zero", han expressat. El seu fitxatge s'havia anunciat al matí, de manera que ha sigut candidat durant menys d'un dia.

Abecia ja ha presentat la renúncia i ara "correrà" la llista alabesa al Senat, segons han explicat fonts del comitè electoral de Sumar en el País Basc a Efe. En aquesta llista ja hi havia la candidata a l'alcaldia d'Amurrio el 28 de maig, Leticia Jiménez (Podemos); i Ester Palacio, d'Ezker Anitza-IU. Els estatuts del partit estableixen un codi ètic que pauta, com a mínim, la dimissió automàtica amb obertura de judici oral en delictes de corrupció, violència masclista o contra drets fonamentals.

El judici d'Abecia

Alcalde de Zambrana durant setze anys i membre de la plataforma política independent AIZ, Abecia fou denunciat l'any 2020 per la seva exparella per una presumpta agressió física que s'hauria produït per un conflicte entre ambdós per la custòdia d'una filla que tenen en comú. Segons fonts judicials citades per ElDiario.es, se l'imputa un delicte lleu de "maltractament no habitual" —penat amb penes d'entre sis mesos i un any. En el judici, la Fiscalia s'ha sumat a la denúncia de l'acusació particular i l'acusat ha defensat la seva innocència. Ha quedat vist per a sentència.

La llista del Senat i del Congrés s'havia presentat aquest mateix dimarts, amb Sumar escollint el candidat a la cambra alta i Podemos triant el candidat de la cambra baixa. Mentre que els segons havien situat com a cap de llista Guillermo Presa, els primers havien escollit Abecia: figurant com a independent, era un fitxatge estrella perquè havia sigut fins ara alcalde de Zambrana i havia denunciat irregularitats en la trama del cas de Miguel (que va afectar el PNB). Representava una llista veïnal del poble al qual va decidir no tornar-se a presentar després de setze anys al capdavant de l'ajuntament. Ara, ja no serà candidat després d'haver estat jutjat per violència masclista. Tot, en el mateix dia que ha esclatat la polèmica per unes paraules d'Alberto Núñez Feijóo: el líder popular s'ha referit com a un "divorci dur" a la condemna per violència masclista de Carlos Flores, peça clau de Vox al País Valencià.