Junts per Catalunya anuncia que Sumar, a través de Jaume Asens, els ha enviat la seva proposta de llei d'amnistia. La proposta del partit de Yolanda Díaz forma part del dictamen que elaborin un grup d'experts designat per Sumar per analitzar la viabilitat jurídica i política d’una Llei d’Amnistia, així com el seu contingut i abast. L'exconseller Toni Comin —interlocutor de Junts amb Sumar en la negociació per la investidura— ha donat a conèixer la proposta a la cúpula de Junts. A través d'un comunicat, el partit de Carles Puigdemont ha agraït a Sumar la seva implicació i interès per aconseguir un acord. A més, el partit es compromet amb Díaz a analitzar de forma detallada la proposta de llei i traslladar-los com més aviat millor les seves conclusions. 

En canvi, des del PSOE, no confirmen haver rebut cap document sobre l'amnistia per part de Sumar. "Nosaltres estem en la discreció", apunten fonts de la direcció socialista. El PSOE ha evitat parlar sobre aquesta qüestió, ja que, consideren que "és l'agenda de Sumar" i no tenen opinió sobre ella. 

La proposta de Sumar

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, presentarà el dimarts vinent a l’Ateneu de Barcelona un informe jurídic sobre el qual treballa fa temps i que avala l’amnistia als encausats per l’1-O i les seves derivades, segons la formació, serà la base sobre la que Sumar bastirà la seva proposta d’amnistia i que és amb la que negocia el text amb independentistes i socialistes. Díaz ho ha anunciat aquest divendres en una entrevista al Cafè d'idees, on no ha donat molts detalls, però ha emmarcat l’informe en els “treballs” que estan fent per a negociar l’amnistia i la investidura de Pedro Sánchez.

Esborranys de llei d'amnistia

El PNB també ha dit la seva sobre la proposta de Díaz. El portaveu de la formació al Congrés, Aitor Esteban, ha reconegut aquest divendres que existeixen esborranys d'una llei d'amnistia "des de fa temps", tot i que, ha apuntat que "una altra cosa és que l'acord entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern estigui tancat". Davant la possibilitat que es posi "damunt la taula" la possibilitat d'un referèndum o una consulta pactada, Esteban ha afirmat, en una entrevista a Ràdio Euskadi, que "tampoc sabem si per arribar a aquest acord només es tracta d'això o Junts vol anar més enllà". 

Esteban ha destacat que en aquestes negociacions entre Junts i PSOE també “cal tenir en compte l'altra part”, en al·lusió al partit socialista, ja que "estaran fent els seus càlculs i si en un moment donat veuen que els resulta més beneficiós repetir eleccions, pot saltar tot pels aires". En aquest sentit, considera que cal buscar equilibris perquè "al teatre polític català no només importa el contingut, sinó també les formes", malgrat que ha assegurat que el PNB també manté relacions amb Junts.