Davant el silenci del PSOE sobre l'amnistia, la portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, Marta Lois, ha estat qui l'ha defensat en el debat d'investidura del candidat popular, Alberto Núñez Feijóo. "L'amnistia no és per a les elits polítiques, sinó per a milers de persones anònimes que es van veure implicades en un conflicte polític", ha defensat la representant de Sumar. Lois ha assegurat que és una "oportunitat per a passar pàgina i reforçar la convivència democràtica", i ha assenyalat que l'amnistia només pot perjudicar el PP, perquè vol continuar amb l'estratègia de l'enfrontament i el conflicte a Catalunya. "No estan en contra de l'amnistia, estan en contra de tot allò que entenen que pot evitar que arribin al poder", ha reblat la portaveu de Sumar, que ha fet en solitari la primera intervenció de la formació.

🔴 Investidura de Feijóo, DIRECTE | Discursos i última hora del debat al Congrés dels Diputats
 

Sumar insta Feijóo a passar a l'oposició

La portaveu de Sumar ha retret a la dreta que "l'única forma" de governar de la dreta és "incendiant Catalunya" i "confrontant territoris del país". "Això ja no funciona", ha assegurat, i en aquest sentit, ha instat Feijóo a reconèixer la seva derrota. Lois ha recordat al líder popular que no ha guanyat les eleccions, i ha afirmat que la suma dels vots que representen aquells diputats que votaran en contra de la investidura és de més de 12 milions, en comparació amb els 11 milions dels quals el líder del PP afirma que té el suport. "Haurien de reconèixer democràticament els resultats del 23-J i passar a l'oposició l'abans possible", ha afirmat Lois. En un to més elevat, la portaveu ha criticat la pèrdua de temps que suposa aquest debat d'investidura, i ha acusat el candidat del PP de no respectar les institucions. 

Lois ha titllat de "mesura inquisitorial" la proposta d'una llei de deslleialtat constitucional de Feijóo, i ha assenyalat que en sortirien perjudicats per la seva negativa a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Per contra, ha assegurat que el "govern progressista ha treballat per protegir les persones i en l'aplicació de la Constitució". En aquest sentit, ha criticat les retallades i privatitzacions dels governs populars, i els ha acusat de "trencar Espanya amb la desigualtat". La diputada de Sumar ha defensat el projecte polític del seu partit en matèria de canvi climàtic, igualtat o habitatge, i ha reptat Feijóo a "mirar cap al futur" en comptes d'aliar-se amb l'extrema dreta. 

En la seva rèplica, Feijóo ha retret a la vicepresidenta segona en funcions, Yolanda Díaz, no haver intervingut durant el debat, en una estratègia similar a la del president Pedro Sánchez, que s'ha mantingut impassible a l'escó. Feijóo també ha criticat a Díaz que no s'hagi reunit amb ell i que sí que ho hagi fet amb el president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont. Alhora, ha aprofitat per criticar la pèrdua de suports a la cambra baixa de Sumar respecte dels que tenia Unidas Podemos en les passades eleccions, i els ha acusat de ser "una mostra de la divisió i la degradació de l'esquerra". Finalment, el líder del PP ha repassat tots els xocs que es van produir en la passada legislatura entre Podemos i el PSOE, en l'àmbit internacional, en relació amb el pressupost de Defensa, la guerra d'Ucraïna, o la posició sobre el Sàhara Occidental, i també en altres qüestions, com la llei trans o la cistella de la compra. 

Aina Vidal: "Als populars els encanten les amnisties"

La rèplica a Feijóo ha estat a càrrec del president del Partit Comunista d'Espanya (PCE), Enrique Santiago, i d'Aina Vidal, com a representant d'En Comú Podem. Santiago ha assenyalat que l'amnistia no és anticonstitucional perquè no se la menciona a la Constitució, i que en cap cas "despenalitza". "És una institució que s'aplica per normalitzar una situació conflictiva", ha defensat, i ha acusat el PP de "no acceptar regles democràtiques". Vidal, per la seva banda, ha afirmat que als populars "els encanten les amnisties", però només si són "per als seus col·legues", en referència a l'amnistia fiscal de 2012.

D'altra banda, ha assegurat que el PP va "començar el conflicte" amb Catalunya portant l'estatut al Tribunal Constitucional (TC), i ha recordat que a Catalunya no van obtenir bons resultats en les últimes eleccions. D'altra banda, ha rebutjat que Feijóo no sigui investit perquè hagi renunciat a aconseguir altres suports. "Vostè aprofitaria qualsevol oportunitat per a ser president, però no té suports", ha reblat. En la rèplica final, Feijóo, que s'ha referit a Sumar com "el grup mixt plus" ha assegurat que no defensarà "amnisties de ningú", i, en aquest sentit, ha apuntat que abans de la del PP, el PSOE en va aprovar tres. D'altra banda, ha reconegut que l'amnistia no apareix a la Constitució, però ha defensat que és "immoral" i "una cacicada".