El diari Blick, el més venut a Suïssa i capçalera principal del grup Ringier, l'editorial més gran del país, treu avui en portada l'espionatge del govern espanyol a les seves ambaixades catalanes. Un treball d'investigació realitzat pel prestigiós periodista Fabian Eberhard que dona llum a aspectes tan concrets com els informes que feia l'ambaixada espanyola a Berna sobre els independentistes per enviar-ho posteriorment al ministeri d'Afers Exteriors. Així doncs, no només a Ginebra sinó també a la localitat de Berna, el govern espanyol tenia posada la mirada des de Suïssa sobre què feia i deixava de fer la Generalitat. Els informes des dels que s'extreu tota la informació es remeten a aquet any 2019 i el passat 2018. Des del diari es sorprenen que s'omplissin pàgines i pàgines de documentació amb descripcions d'aspectes inofensius i poc rellevants. Un exemple que citen és un informe del 14 de març d'enguany sobre els observadors que van opinar sobre la qüestió catalana en un Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra. 

Però l'espionatge, segons el diari, va més enllà de Suïssa i el govern de la Generalitat. En els informes també posen el focus a polítics suïssos, especialment rellevant és el conseller nacional del Valais i diputat del Parlament suís Mathias Reynard. Reynard presideix el grup d'amistat entre Suïssa i Catalunya i les seves accions estan considerades segons l'informe espanyol com "un dels moviments més destacats que marquen l'agenda separatista a Suïssa". Reynard també apareix en d'altres informes arran de la trobada a Berna amb el vicepresident del Parlament de Catalunya Josep Costa i on els observadors van marcar la cita de "preocupant". Fora de Suïssa, el diari Blick també es fa ressò d'altres mitjans europeus que parlen d'espionatge espanyol. Com la revista alemanya Telepolis que destaca que els espanyols van "capturar presumptament correus electrònics de polítics catalans a Berlín". 

L'article del diari suís remarca que la importància estratègica de Ginebra a Europa fa que els observadors del govern de Pedro Sánchez recomanessin al ministeri "activar un agent del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) a la ciutat per controlar la informació i els canals" de comunicació. El que se li fa més difícil d'entendre al Blick és com un català, Josep Borrell, pot liderar precisament la repressió contra l'autonomia de Catalunya.