El Süddeutsche Zeitung, el gran diari de Munic, ha publicat avui un reportatge sobre el procés català on es mostra visiblement sorprès per l'actitud del govern espanyol. Al mateix títol, el rotatiu destaca que el president Mariano Rajoy no estigui fent una política de bones maneres amb Catalunya. "Espanya amenaça els catalans, en comptes de festejar-los", diu el text, que firma Thomas Urban des de Madrid.

El diari apunta que els diplomàtics de països de la UE se sorprenen del fet que "el govern central no fa absolutament cap intent d'atraure els catalans", i afegeix que si només es practiquen amenaces es pot disparar el vot independentista a les pròximes eleccions. 

Segons el rotatiu alemany, la situació enrarida es va viure en la recent commemoració del 25 aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, quan en la recepció del Palauet Albéniz el rei Felip VI es va mostrar "inhibit" mentre que el president Carles Puigdemont "irradiava bon humor". El diari explica que Puigdemont vol aconseguir una República catalana a través d'un referèndum el pròxim 1 d'octubre, i que el govern espanyol s'hi vol oposar "per tots els mitjans".

El Süddeutsche recorda les diferents amenaces que ha fet l'Estat, i cita en aquest sentit les paraules de la "impetuosa" ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, quan va recordar que l'Exèrcit té entre les seves funcions la defensa de la unitat d'Espanya. Però també analitza que el PSOE s'ha oposat a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que per tant "no hi ha cap majoria al Congrés per a una solució violenta" respecte a Catalunya. Segons el diari, per això Rajoy ho confia tot a la Fiscalia, i a la vigilància dels comptes de la Generalitat. Però en aquest aspecte, apunta que fins ara la vigilància no ha dut enlloc perquè només s'ha trobat una factura de 6.150 euros, i que la Generalitat argumenta que era per a un manteniment per al sistema informàtic.

El rotatiu afegeix que també s'està amenaçant el patrimoni dels polítics, funcionaris i empreses que col·laborin en la celebració del referèndum, i que això ha provocat la dimissió de diversos consellers. També apunta que a l'expresident Artur Mas el Tribunal de Comptes li demana ara els euros que va costar el 9-N.