El diari Süddeutsche de Munic ha advertit d'un increment del nacionalisme espanyol, i ha relacionat amb això el fet que el PNB es decanti per donar suport als pressupostos del govern de Mariano Rajoy.

"Els estrategues del PNB a Bilbao no amaguen que no tenen cap interès real a derrocar el gabinet de Rajoy. Aquest ha aconseguit estabilitzar Espanya, almenys en termes econòmics. També ha traslladat bastant el PP de la dreta cap al centre. Si Rajoy ensopega amb els pressupostos del 2018, es parla que podria ser reemplaçat per un representant de l'ala nacionalista del PP en cas de noves eleccions", apunta.

Segons Süddeutsche, Espanya està vivint un rellançament del nacionalisme espanyol, en al·lusió a Ciutadans. "De fet, segons les enquestes, una onada nacionalista [espanyola] està travessant Espanya a causa de la crisi de Catalunya. Bilbao no nega que la situació actual no sigui agradable per als bascos: poden exigir al gabinet minoritari de Rajoy concessions que una coalició forta a Madrid mai no les concediria", ha afegit.

El diari recorda que, a diferència de Catalunya, el País Basc recapta els seus impostos.