Els Jocs Olímpics d'Hivern segueixen marcant l'agenda política del Govern, que avui s'ha traslladat al Parlament. Ha estat arran d'una interpel·lació dels comuns a la consellera de la Presidència Laura Vilagrà quan aquesta ha assegurat, una vegada més, que el projecte el decidiran els Pirineus i ha promès que no inclourà "cap bestiesa ambiental", en referència a què no es construiria cap gran infraestructura que després dels jocs no tingués ús. Així, ha reivindicat que en el projecte s'inclourien inversions que perdurin en el temps i neutres en emissions d'efecte hivernacle, i una vegada més ha dit que serà un procés respectuós amb les necessitats del territori, que fugi d'interessos especulatius i amb la definició d'una estratègia compartida amb el territori. 

En la seva intervenció el diputat dels comuns ha incidit molt en els dubtes que els genera aquesta candidatura, que creuen que genera efectes negatius d'impacte ambiental i que són una aposta per beneficiar els negocis i el capital, però no el conjunt del territori. En aquest punt Vilagrà ha contestat que "si és una aposta positiva o no, ho decidirà el territori", i ha tornat a reivindicar la consulta que el Govern s'ha compromès a fer previsiblement durant la Primavera. Més enllà de la consulta, ha tornat a reivindicar els efectes positius d'aquesta mesura que ha dit que serà una candidatura sostenible que pot ser "una gran oportunitat pel Pirineu".

"La candidatura dels Jocs Olímpics pot ser una oportunitat per situar-nos al mapa internacional i al mapa polític català. Mai com ara s'havia parlat del Pirineu, i això és positiu per parlar també de les seves necessitats, interessos i desitjos", ha reivindicat la consellera, que ha dit que més enllà d'aquesta candidatura, el Govern també és conscient que hi ha deures pendents amb el Pirineu. La consellera ha emplaçat els comuns a treballar la candidatura d'uns Jocs Olímpics a Catalunya "colze a colze" amb la Generalitat pensant en el "llegat positiu" que poden deixar al nord del país. Segons ha dit, el projecte del Govern vol "fugir dels interessos especulatius" i dotar les comarques afectades "de les infraestructures i equipaments que calgui". 

Falta de transparència

Més enllà dels dubtes que genera als comuns aquesta candidatura, també s'han mostrat molt crítics amb la postura de l'Executiu. Parés ha assegurat que al projecte li falta transparència, perquè creuen que no s'ha concretat com cal els beneficis que suposadament aportaran aquests Jocs Olímpics "a una comarca com el Pallars Sobirà, que és una comarca oblidada", i ha demanat que no "enredin" més la ciutadania perquè creuen que el Govern està venent falsos arguments: "Impulsen un projecte que sembla que desconeix el canvi climàtic que estem vivint, ha etzibat Parés", que ha posat en qüestió una estratègia basada en la neu quan s'està vivint un context d'emergència climàtica. A més, ha assegurat que els mateixos actors que demanen aquesta candidatura són els que demanen l'ampliació de l'Aeroport de Barcelona: "Són una aposta per beneficiar negocis i capital, no són una aposta que redistribueixi la riquesa".

Més enllà del debat en seu parlamentària, demà mateix aquesta qüestió també arriba a la Cambra catalana. A les 16 hores de la tarda està prevista una roda de premsa que ha convocat la CUP on intervindrà la plataforma Stop Jocs Olímpics, una plataforma sorgida al territori que assegura que aquesta candidatura no respon a les necessitats del Pirineu i que denuncia que s'està duent a terme amb secretisme i opacitat, "sense la participació de la població del territori i impulsada per lobbies econòmics".