Una família ha enviat un SOS a l'escola del seu fill per la situació del català, fins al punt que a ells també se'ls dirigeix en castellà. "Ens adonem que el (nom del nen) juga només en castellà (o majoritàriament en aquesta llengua), fet que fins i tot trasllada a casa quan juga o es dirigeix a nosaltres. Parla amb els seus companys en castellà també fora de l'escola", han lamentat uns pares anònims en una carta adreçada a l'equip directiu del centre, que la Intersindical ha difós a les xarxes socials. És una situació que els té "molt preocupats".

Es desconeix tant el centre en qüestió com el nom i l'edat del noi, però se sap que "no parla català a l'escola". No el parla a l'aula, ni quan es relaciona amb els seus companys, ni a l'hora del pati, ni a l'espai del menjador... "Ell mateix ens ho explica i nosaltres mateixos ho constatem quan observem com es relaciona amb els seus amics fora de l'escola", ha detallat la família, que veu com el seu fill se'ls arriba a dirigir en castellà. Ells intenten ser pedagògics: "Quan això passa en la nostra presència, nosaltres mateixos el corregim i li expliquem que no cal que canviï de llengua amb els seus amics i mirem de ser exemple mantenint sempre el català amb tothom". "Li expliquem que ha de parlar en català per tal que els seus amics l'aprenguin i per evitar que la nostra llengua desaparegui. Però el nostre missatge no cala prou", afegeixen. 

El nen "passa moltes hores a l'escola i finalment el català acaba sent un reducte que només parla amb la família a casa" — o ni això, segons han apuntat abans. I és que "és una realitat irrefutable que la majoria de famílies de la classe són castellanoparlants, de manera que la majoria dels nens de l'aula (lògicament) també ho són". Una situació així "converteix als catalanoparlants en una minoria dins l'aula i dificulta l'ús i aprenentatge de la seva llengua materna". "Però no només dificulta l'aprenentatge del català als catalanoparlants, sinó a tots els alumnes de la classe". El pitjor és que si això continua així, "l'ús del català a l'aula serà nul i quedarà restringit només a les comunicacions mestra-alumnes i escola-famílies".

Per a més inri, el nivell de català del nen "és més baix que el que tenia el seu germà gran 7 anys enrere". "A vegades no recorda com es diuen certes paraules en català i ens les diu en castellà", descriu la família. També es queixen que el seu fill diu "castellanades pròpies de castellanoparlants" (valgui la redundància). Una de les expressions que els molesta és "això està malíssim", que han posat exemple de castellanada.

Queixes al Departament d'Educació

Amb tot, els pares han denunciat que el nen no compleix l'expectativa de tenir el català com a llengua vehicular. "No només no aprèn el català correctament, sinó que no el fa servir a l'escola i aquest fet ens sembla inadmissible en una escola pública de Catalunya", han criticat. El nivell de preocupació ha arribat a un punt que s'estan plantejant presentar una queixa al Departament d'Educació. "Creiem que aquest fet exemplifica el que passa a tot el país i que demostra que el català està en autèntic perill d'extinció. És responsabilitat de tots (família i escola) evitar que la nostra llengua desaparegui i promoure que sigui necessària per al futur de tothom", han sentenciat, abans de demanar "si us plau" que l'equip directiu del centre fomenti l'ús del català a l'escola i a l'esbarjo. "Ens sembla increïble haver de fer aquesta petició, però no la faríem si no creguéssim que és absolutament necessari", conclou la carta.

 La Intersindical ha aprofitat aquest senyal d'emergència per carregar contra "la deixadesa d'Educació i les direccions a l'hora de garantir els usos" de català, en una "situació crítica de la llengua a moltes escoles públiques i concertades del país". "Activeu la inspecció!", ha exigit la sectorial d'educació del sindicat independentista i de classe de Catalunya.