Una de les primeres coses que fa molta gent en despertar-se és llegir les portades de la premsa escrita, bé, segurament molts abans prenen un cafè. Això és el que ha fet el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, i s'ha quedat sorprès amb el que ha llegit, més aviat amb el que no ha llegit.

"Ahir es va saber que Joan Carles I es va enriquir durant 40 anys amb la venda d'armes a dictadures saudites a través de testaferros i empreses pantalles", ha indicat el dirigent independentista en una piulada.

TUIT Rufián prensa española rey juan carlos armas

Rufián no pot entendre com, 24 hores després d'una notícia d'aquesta magnitud, la premsa espanyola no se'n fa ressò. El portaveu d'ERC ha compartit imatges de les portades dels principals diaris i es pot observar com El País porta les protestes de Cuba i els canvis al govern espanyol i què suposaran aquests per a Catalunya. El Mundo, La Razón i l'ABC, exactament el mateix: Cuba, Catalunya i els nous ministres. Ni rastre dels escàndols de l'emèrit.

Segons va avançar el diari Público, Joan Carles I va aconseguir forjar la seva fortuna a través del tràfic d'armes a països àrabs. Un frau perpetuat al costat del que va ser el seu administrador privat, Manuel Prado i Colón de Carvajal. 

El text es remunta a l'any 1977, quan va nomenar Prado senador per designació reial, "així com administrador solidari al 50% de tots els seus negocis, començant per la venda d'armes". Va ser llavors quan, en una visita a Riad ―la capital i principal centre de negocis de l'Aràbia Saudita―, Joan Carles va iniciar els negocis per a la fundació d'una empresa "per canalitzar el comerç entre els dos països": Alkantara Iberian Exports.

El príncep Fahd va nomenar delegat saudita d'Alkantara el magnat Adnan Khashoggi, un traficant d'armes que posseïa un conjunt d'empreses (Triad International), mentre que Joan Carles I va designar Manuel Prado com a president de la companyia. 

És important destacar que, segons assenyala l'article, la meitat d'Alkantara va ser "finançada amb fons públics". "L'Institut Nacional d'Indústria (INI) posarà un 25% i Focoex (Foment del Comerç Exterior, que forma part del Banc Exterior d'Espanya, però opera des de Panamà) l'altre 25%". 

L'elecció de càrrecs a dit va continuar amb el fitxatge del fill del soci del rei, Borja Prado Eulate, com a part d'Alkantara. Ho farà treballant per Focoex, "de l'any 1980 al 1988", assenyala el rotatiu espanyol. En la mateixa línia, el president de l'INI en aquells anys, Francisco Jiménez Torres, acabarà convertint-se en advocat de Khashoggi en operacions comercials internacionals. 

 

Foto principal: El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián / EFE