Destacats mitjans internacionals han acollit amb sorpresa i amb recel la decisió del govern espanyol d'aplicar el 155 i deixar en suspens l'autogovern de Catalunya. Hi ha influït el fet que en els darrers dies els negociadors socialistes havien parlat d'una intervenció "quirúrgica" i que grans diaris havien subscrit també aquest pronòstic. Res no s'ha complert.

The New York Times, "decisió inesperada"

El diari The New York Times ha mostrat certa sorpresa per la duresa de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, quan s'havia filtrat que seria quirúrgic. En una informació que explica que el president espanyol, Mariano Rajoy, vol rellevar el president català, Carles Puigdemont, afirma que la decisió ha estat "inesperada", i l'ha definida com un "intent enèrgic" d'aturar el secessionisme.

El rotatiu americà explica després la roda de premsa de Rajoy, i acaba amb l'explicació que ha donat, en la qual dona les culpes del que ha succeït a Puigdemont. "Rajoy ha afegit: "El que he afrontat és una cosa que mai havia afrontat en els meus molts anys en la política, però no he triat jo el meu interlocutor".

 

'Financial Times', "fulminen el govern català"

El diari Financial Times, el gran mitjà econòmic global,  ha titulat la seva informació dient que el govern espanyol "ha fulminat" el govern català. A Twitter han presentat la informació amb l'explicació següent: "Rajoy es mou per esclafar el moviment independentista català". Paraules molt contundents pel que és habitual en el rotatiu britànic. 

 

'Libération': "La insubmisa i rebel Catalunya, sota tutela"

El diari francès Libération ha afirmat en un reportatge sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, que el govern espanyol ha decidit posar "sota tutela" Catalunya, a la qual defineix com una autonomia "insubmisa i rebel". 

Segons el diari de l'esquerra francesa, el que ha succeït amb l'aplicació de l'article 155 "és d'una gravetat sense precedents des de la fi del franquisme", i per tant superior a l'intent de cop d'Estat del 23-F del 1981.

"Alguns pensaven que el poder central proposaria una versió descafeïnada del 155, però no ha estat el cas", ha afegit, en al·lusió al que opinaven alguns diaris.

 

El corresponsal de 'Libération' a la UE: "Enviaran els tancs?"

El corresponsal del diari Libération a la UE, Jean Quatremer, considerat un dels periodistes francòfons més influents de Brussel·les, s'ha preguntat en un tuit, en referència a la possibilitat que Mariano Rajoy convoqués eleccions autonòmiques, si en el cas que guanyessin els independentistes enviaria "els tancs".

"El diàleg, segons Madrid: Dissolució del govern català. I si els independentistes guanyen les pròximes eleccions? Els tancs?", ha indicat.

 

'Le Monde': "Madrid engega el procés de suspensió"

El diari francès Le Monde obria a les 15 hores la web amb la notícia de la intervenció de Catalunya. "Madrid engega el procés per suspendre l'autonomia de Catalunya", indicava el rotatiu francès. "El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dissabte (21 d'octubre) que demanarà al Senat eliminar el govern català de Carles Puigdemont per demanar noves eleccions, amb l'objectiu d'evitar la secessió de Catalunya", indica.

El rotatiu francès insisteix que l'enfrontament polític entre Madrid i el poder executiu català dura des de fa setmanes, "amb l'organització, considerada il·legal pel Tribunal Constitucional, d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya l'1 d'Octubre". "El senyor Rajoy havia demanat dijous al matí a les autoritats catalanes que renunciessin amb claredat a una proclamació unilateral d'independència sobre la base de la victòria del "sí" en el referèndum", ha afegit.

 

La CNN obre amb Catalunya

 

Al Jazzira, explicacions in situ

L'emissora catarí Al Jazzira, la més influent del món àrab, ha connectat en directe en la manifestació d'aquesta tarda.

 

 

 

La BBC obre amb la manifestació de Barcelona

La BBC ha obert l'informatiu de televisió aquesta tarda amb la manifestació de Barcelona a favor de la llibertat dels Jordis, i l'ha situat com a primera notícia.

 

 

Sky News posa de títol "Independència catalana"

L'emissora britànica Sky News ha posat com a títol de càiron "independència catalana", i per davant de les altres notícies internacionals.