Sorprenent confessió de Manuel García-Castellón, el jutge de l'Audiència Nacional del cas Tsunami Democràtic: va mentir a França sobre el líder cors Yvan Colonna. En una xerrada del passat 5 d'octubre (en la qual es va posicionar contra l'amnistia), García-Castellón va reconèixer que va enganyar les autoritats franceses per aconseguir que se signés un acord d'intercanvi immediat de la informació entre Espanya i França —amb l'objectiu d'agilitzar les investigacions de membres d'ETA.

En el vídeo recuperat per la periodista Silvia Intxaurrondo, l'ara jutge de l'Audiència Nacional explica que quan era magistrat d'enllaç a França va rebre la negativa a l'acord: "Se'ns va dir que no, que l'intercanvi immediat de la informació era impossible donar-lo, perquè era revelar dades sumarials, dades del procediment, i que, per tant, no es podien donar". "La situació era horrible perquè teníem un munt de morts anuals", afegeix, com per començar a justificar el que acabaria explicant.

"Colonna és a Espanya"

L'any 1998, el líder independentista cors Yvan Colonna va matar el prefecte de Còrsega, Claude Érignac. Colonna va esdevenir l'home més buscat del moment a l'estat francès, però gairebé quatre anys després encara no se l'havia trobat. Aleshores, García-Castellón va aprofitar la situació a favor seu. "En aquell entorn, d'aquesta tensió que veus que no te'l donen (l'acord), després d'estar vuit hores entaforats en una sala de reunió, se'm va ocórrer una mentida", relata. Quina mentida? Doncs que "Colonna està localitzat a Espanya", però que quan sigui detingut no passarien cap informació a França. "No els puc dir on, però diguem que en l'entorn de la Costa del Sol", va afegir. La realitat és que mai no havia sortit de l'illa i fou detingut el juny del 2003. Va ser jutjat i condemnat a presó, on va ser assassinat l'any 2022.

Però els francesos se'l van creure i "van demanar temps", tot i que la història sobre el líder cors "era mentida". "Van sortir fora, van estar parlant, van tornar i van dir d'acord, ho signem", indica el jutge. La signatura es va produir a Màlaga, "entre (José María) Aznar i el primer ministre francès, (Jean-Pierre) Rafarrin". "Però no el van complir. O el van complir quan van voler. Aquesta és la realitat, tan trist com això", conclou. Sigui com sigui, queda clar que García-Castellón va mentir a França per aconseguir l'acord d'intercanvi immediat d'informació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!