El camí de la reforma de la llei de Presidència per fer possible la investidura a distància de Carles Puigdemont apareix cada cop més difícil de transitar. No només perquè totes les fonts apunten que el govern espanyol recorrerà aquesta via, sinó perquè, en virtut del 155, la reforma no serà vigent fins que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, la promulgui i la publiqui al DOGC. Això deixa en les seves mans l'administració dels temps i pot barrar el pas a qualsevol intent d'aprofitar l'interí, entre l'aprovació de la reforma de la llei i la hipotètica suspensió per part del TC, per tirar endavant la investidura.

L'article 65 de l'Estatut fixa que les lleis són promulgades, en nom del Rei, pel president de la Generalitat. L'aplicació de l'article 155 ha deixat aquesta funció en mans de la vicepresidenta. De fet, aquesta funció ha quedat prou clara aquest dijous al ple del Parlament on s'han ratificat dos decrets del Govern signats per la vicepresidenta i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Captura de pantalla 2018 04 25 a les 11.30.18

Totes les fonts consultades asseguren que Santamaría no tindrà més alternativa que promulgar la reforma aprovada pel Parlament, perquè així ho estableix la llei. No obstant, el que sí quedarà en les seves mans és la possibilitat d'administrar els temps en funció de la seva conveniència, atès que el nou text no entrarà en vigor fins que s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i aquí sí té marge per actuar la vicepresidenta ja que l'article 65 de l'Estatut atorga 15 dies per a la publicació un cop rebi el vistiplau a l'hemicicle.

Això impediria als grups independentistes precipitar una investidura sense donar temps al recurs. De fet, si Santamaría decidís dilatar la publicació al DOGC, el recurs podria disposar de fins a dues setmanes per a la seva preparació, amb l'afegit que si finalment el TC decidís suspendre la reforma, aquesta suspensió seria efectiva de manera immediata, tan bon punt ho aprovés l'alt tribunal un cop publicada la llei.

Això vol dir que si el ple de Parlament aprova la reforma el dia 3 de maig, com s'ha anunciat, podria quedar congelada fins al dia 18, divendres, amb la perspectiva de quedar suspesa gairebé de manera immediata un cop es publiqui. Quatre dies més tard, el 22 de maig, s'esgota el termini de dos mesos de què disposa el Parlament per fer efectiva la investidura abans que la Cambra quedi automàticament dissolta i es convoquin de nou eleccions.

JxCat ha assegurat repetidament que la previsió és no esgotar els terminis, la qual cosa, podria obligar aquest grup a moure peça abans de completar la via de la reforma de la llei de Presidència.

De moment, el govern de Mariano Rajoy -que aposta per aconseguir desbloquejar la investidura sense la necessitat de noves eleccions a Catalunya- no ha fet cap moviment en contra de la delegació del vot del president, Carles Puigdemont, i el conseller Toni Comín, que aquest matí s'ha efectiva al Parlament. Aquesta decisió permet JxCat i ERC disposar ara de majoria suficient per a una investidura en segona volta. Barrar el pas a aquests dos vots deixaria en mans de la CUP també la investidura per majoria simple, i els cupaires han deixat clar que el seu vot només està garantit si el candidat és Puigdemont.