A partir d'avui dimarts i fins al dia 2 de maig es pot sol·licitar el vot per correu per a les eleccions catalanes del 12 de maig, després que avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat el decret de convocatòria. Per obtenir el certificat per poder votar per correu es pot fer telemàticament a través de la pàgina web de correus o presencialment des de qualsevol oficina de l'estat espanyol. En cas d'optar per la via telemàtica, s'haurà d'acreditar la identitat a través d'autentificació i firma electrònica. I en el cas de la sol·licitud presencial es pot demanar cita prèvia per evitar cues. A partir del 22 d'abril s'enviarà als sol·licitants la documentació necessària perquè puguin exercir el dret a vot per correu. El termini per dipositar el vot per correu acabarà el 8 de maig.

Quan s'afegeix el vot per correu a l'urna?

L'Oficina del Cens Electoral enviarà per correu certificat les paperetes de cada candidatura i un sobre per dipositar-hi el vot a l'adreça postal indicada a la sol·licitud. Si no ets al teu domicili, hauràs d'anar a recollir la documentació a l'oficina de correus corresponent. El dia de les eleccions, abans que obrin els col·legis electorals, Correus portarà la teva butlleta, que es dipositarà a l'urna quan finalitzi l'horari de votació. Durant el 12 de maig, el personal de l'empresa postal portarà tots els sobres que arribin abans de les 20.00 hores. És molt important recordar que un cop s'ha presentat la sol·licitud i ha estat acceptada per l'Oficina del Cens, ja no es podrà votar presencialment a cap col·legi el 12-M

Constitució del Parlament i elecció de la presidència de la Generalitat

El Parlament s'ha de constituir dins els vint dies següents al dia de la celebració de les eleccions. És a dir, com a màxim el 7 de juny s'escollirà el president o presidenta de la cambra catalana i els membres de la Mesa. Segons el reglament del Parlament, dins dels deu dies hàbil següents a la constitució de la legislatura, la presidència de la cambra, després de consultar els grups parlamentaris, proposa un candidat a la presidència de la Generalitat. Com a màxim el ple d'investidura se situaria el 21 de juny.  En cas que el candidat no aconsegueixi majoria absoluta es pot sotmetre, dos dies després, a una segona votació. Llavors en tindria prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

El reglament també estableix que si un cop transcorreguts dos mesos des de la primera votació d'investidura cap candidat o candidata no ha estat elegit, la legislatura queda dissolta automàticament i el president o presidenta de la Generalitat en funcions convoca eleccions de manera immediata.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!