L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha instat la UE a activar el nou mecanisme europeu de sancions per violacions dels drets humans contra la Xina per la repressió contra Hong Kong. En una intervenció aquest dijous a l'Eurocambra, Solé ha manifestat el seu suport al poble de Hong Kong i a "tots els que lluiten per la democràcia, pels seus drets fonamentals i pel dret a seguir gaudint d’un alt grau d’autogovern".

"Ha quedat clar que la Xina utilitza obertament la Llei de Seguretat Nacional com a instrument per suprimir la dissidència i el pluralisme polític", ha constat. "Hem estat testimonis de detencions massives de polítics i activistes pro-democràcia, empresonaments, inhabilitació dels legisladors i pressió sobre els mitjans de comunicació", ha apuntat. Tot això, segons ha dit el republicà, suposa una clara violació de la Declaració conjunta Sino-Britànica i de la Llei Bàsica.

Per aquest motiu, ha demanat que la Unió Europea "prengui altres mesures" i ha posat com a exemple el nou règim de sancions dels drets humans que ha creat la UE. "Amb l'augment de les violacions dels drets humans a la Xina, afanyar-nos a tancar un acord sobre inversions, tal com va fer el Consell, podria perjudicar la nostra credibilitat com a actor mundial de drets humans. A l’hora d’examinar l’acord i votar-lo, aquest Parlament no pot ignorar la preocupant situació de drets humans a la Xina", ha insistit.

Solé ha estat el responsable de la resolució impulsada pel grup dels Verds, on hi pertany ERC, i aprovada amb 597 vots a favor, 17 en contra, i 61 abstencions.

Acord multimilionari

L'acord a què s'ha referit el republicà és el pacte a què van arribar la UE i la Xina el passat mes de desembre i que es basarà en la posada en marxa d'inversions multimilionàries a banda i banda de la Ruta de la Seda. Concretament, l'stock d'inversions europees a la Xina ascendirà als 150.000 milions d'euros, i el de les xineses al vell continent a los 113.000 milions.

A més, les empreses europees podran entrar al sector manufacturer xinès, incloent el sector de l'automòbil, així com la producció d'equipament sanitari, transport i químic, entre d'altres. Pequín també facilitarà les inversions en serveis financers, així com en els mediambientals, la construcció, el transport aeri o la sanitat privada.