L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha reclamat al president francès, Emmanuel Macron, que la UE defensi la diversitat lingüística a Europa. Macron ha comparegut aquest matí al ple de l'Eurocambra per explicar les prioritats de la presidència francesa de la UE, i l’eurodiputat republicà ha aprofitat el torn d’intervencions per denunciar la persecució de la justícia espanyola contra la immersió lingüística a les escoles de Catalunya, però també la marginació que pateix el català a França.

Prèviament, Macron havia defensat davant del plenari l’estat de dret a Europa i ha reclamat la necessitat, entre d'altres, d'una justícia independent. Solé ha recollit les paraules del mandatari francès sobre la promesa europea de la democràcia i ha al·ludit al dret a l'autodeterminació mostrant la confiança que la UE treballi pel “respecte al dret democràtic de tots els pobles a escollir el seu millor futur”.

Durant la seva intervenció d’un minut, Solé ha advertit que hi ha moltes maneres de fer més forta la UE i una d’aquestes és “respectar plenament la diversitat”. “No podem tenir por de la diversitat i desconfiar de la democràcia, perquè són dos elements que s’han de mantenir al cor de la nostra acció en comú”, ha reclamat.

 

Diversitat lingüística

En particular, l'europarlamentari independentista s’ha referit a la diversitat lingüística per advertir que no viu un bon moment a Europa. Ha assenyalat que, a Catalunya, la justícia espanyola vol revertir el model d’immersió, que ha garantit que els estudiants dominin el català i el castellà alhora. Igualment, ha retret la situació que pateix el català a França, així com també l’occità, el cors, el bretó i l’alsacià, que són considerades “llengües de segona classe”“Sigui valent perquè aquestes llengües tinguin els drets i els recursos que necessiten”, ha reclamat a Macron.

Posteriorment, Solé ha publicat la seva intervenció a través de Twitter, amb les reivindicacions que ha plantejat a Macron sobre la llengua i el dret a l'autodeterminació. "Protegim la diversitat lingüística. La promesa europea de la democràcia també passa per respectar el dret a l'autodeterminació", insisteix.

Captura piulada solé

Piulada de Jordi Solé sobre la crida a Macron en relació amb la llengua i el dret a l'autodeterminació

Ponsatí: "Espanya, addicta a la censura"

A la tarda, ha estat l’eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, qui ha intervingut el plenari de l'Eurocambra, amb motiu del debat sobre la proposta de la Comissió Europea per modernitzar la directiva sobre continguts digitals i la seva transparència. En el marc d’aquest debat, Ponsatí ha advertit que aquesta iniciativa deixa massa marge als governs, que tenen por de la llibertat d’expressió i no podrà evitar la censura. Ha assegurat que la llibertat d’expressió està en perill i que aquesta iniciativa no serà suficient per protegir-la.

En aquest punt, l'eurodiputada independentista ha recordat que Pablo Hassel és a la presó i ha denunciat que Espanya té una “obsessió” per empresonar el raper Josep Arenas, Valtònyc, a més de referir-se al tancament i bloqueig de webs arran del referèndum de l’1 d'octubre del 2017. Ponsatí ha sentenciat que “la llibertat d’expressió a Espanya és diferent” i que “Espanya és addicta a la censura”.

A la imatge principal, l'eurodiputat Jordi Solé durant la seva intervenció davant del president francès, Emmanuel Macron