En la mateixa línia que en el judici, el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé (ERC), ha negat desobediència en la seva actuació com alcalde d'Agramunt (Urgell) durant el referèndum de l'1-O en una atenció als mitjans a les portes del tribunal. Solé ha estat rebut a la seva sortida per alguns diputats i alcaldes que lluïen la vara.

"He obeït el mandat de la ciutadania. Mai estar al costat del poble i treballar per preservar la seguretat i la salut de les persones en un acte multitudinari com va ser l'1-O hauria de ser un acte de desobediència", ha reivindicat un cop acabat el judici que ja ha quedat vist per a sentència.

Vídeo: Marc Ortín

Insinuant una persecució política cap a la seva persona per ser el responsable d'Exteriors del Govern, Solé ha recordat que "tal com vaig fer jo ho fan ver centenars d'alcaldes i alcaldesses que en aquests moments no estan citats".

Solé ha revelat haver rebut molts suports de l'independentisme, "però també de gent que no comparteix el nostre projecte polític i que, fins i tot, no es va sentir cridada a votar l'1-O". "És aquesta la grandesa de la democràcia, que tothom es pugui expressar. Que tothom pugui dir allò que consideri el millor per al país. I l'1-O en va ser una prova", ha afirmat.

Crida a la unitat

Solé també ha fet una crida a la unitat de l'independentisme per "bastir una estratègia" contra la repressió i "posar l'amnistia i el referèndum acordat com a elements essencials per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat". Solé ha advertit que "cap conflicte polític al món s'ha acabat resolent a través de la judicialització".

"És evident que la judicialització no és el camí. El camí és el diàleg, el camí és la negociació i el camí és l'acord. Jutjar-me a mi és jutjar tots els alcaldes i alcaldesses. És jutjar el municipalisme. Avui em sento portador d'aquest gran valor que tenim com a país. Perquè al cap i a la fi som representants de la ciutadania", ha emfatitzat.

El judici, vist per a sentència

Durant la vista s'han analitzat tots els moviments de Solé. La Fiscalia ha intentat provar que el conseller republicà va promocionar el referèndum i inclou en la seva acusació la seva participació en un debat d'autodeterminació en el que va participar com a representant d'un partit i no com a alcalde.

El TSJC jutja Solé per un presumpte delicte de desobediència durant l'1-O, quan era alcalde d'Agramunt, per suposadament promoure i participar en l'organització del referèndum al municipi, i demana per això una inhabilitació d'un any i mig  i una multa de 24.000 euros.

Per la seva banda, Solé ha defensat que la seva actuació va ser "la que correspon a qualsevol alcalde, màxim representant en Protecció Civil" en un municipi. Ha afegit que va intervenir per preservar l'ordre públic i la integritat dels equipaments i ha posat com a exemple que no es van amagar les urnes de la votació en el fals sostre de l'escola on es feia la votació.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat