El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha demanat aquest dissabte al PSC que no impugni l'endarreriment de les eleccions. En un primer moment, els comicis s'anaven a celebrar 14 de febrer, però arran de les dades epidemiològiques de la pandèmia de coronavirus, s'ha decidit endarrerir fins al 30 de maig, però amb la possibilitat que es tornin a ajornar si la situació epidemiològica està descontrolada. 

Precisament, aquesta possibilitat de deixar la convocatòria en suspens és el que ha aixecat reticències entre els socialistes. En aquest sentit, Solé ha recordat que el Govern ha pres aquesta decisió després d'avaluar informes mèdics i d'escoltar l'opinió dels partits polítics. Per això, ha posat sobre la taula que existeix "el consens general" sobre l'ajornament electoral. "Crec que el PSC ha de ser responsable i veure si vol que sigui un tribunal superior qui acabi determinant si els ciutadans poden votar o no, i si podem votar en una situació epidemiològica complexa com la que hi haurà el 14-F", ha exposat el conseller en una entrevista a RAC1. Cal destacar que aquestes eleccions s'han convocat de manera automàtica per la inhabilitació de l'expresident Quim Torra per part del Tribunal Suprem. 

Arràn de les crítiques dels socialistes que el Govern havia endarrerit les eleccions amb fins electorals, Solé ho ha negat. "L'ajornament de les eleccions només es poden prendre per criteris epidemiològics. Vull pensar que cap partit polític ho ha fet per interès polític perquè això seria un flac favor a la democràcia", ha argumentat. 

Urna Elecciones - ACNUnes urnes electorals en unes eleccions a Catalunya al Congrés dels Diputats i al Senat / ACN

Eleccions 

Solé ha exposat que de cara a les eleccions, les formacions que ja hagin presentat els seus avals es podran presentar sense cap problema alhora que ha obert la porta que es puguin sumar al procés electoral altres partits polítics. "Si hi ha una nova que es vulgui presentar, doncs es podrà sempre amb la confirmació de la junta electoral", ha matisat el conseller. 

D'altra banda, també ha parlat sobre la possibilitat que s'hagin de vacunar els membres de la mesa electoral. Ara bé, ha remarcat que això ho haurà d'estudiar el departament de Salut.

En el cas dels protocols que s'havien plantejat per dur a terme les eleccions, Solé ha considerat que eren els correctes, però que no s'han pogut implementar per l'increment de casos de la pandèmia de la Covid. Al detall, l'índex de rebrot a Catalunya se situa als 777 punts, mentre que s'han registrat 4.427 nous casos en les darreres 24 hores i la incidència acumulada és de 588,06 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, segons les dades publicades aquest dissabte per Salut

"El pla deia que una manca de participació per la manca de confiança de les persones si les dades eren elevades el que podria fer que hi hagués una falta de legitimitat", ha indicat Solé, que ha explicat que de cara el maig es preservaran els mateixos protocols, però s'incorporaran les noves especificitats com la campanya de vacunació.

També, ha lamentat que no es puguin aplicar mesures que garanteixin que tothom pugui votar com el vot electrònic, però que això no contempla la llei. "El problema és que estem molt encotillats i, per exemple, no podem prendre mesures com el vot electrònic perquè, per això, necessitem una reforma legislativa", ha puntualitzat.