Després de constatar les dificultats per ajornar els comicis del 14-F, el Govern s'ha curat en salut també en el nou decret d'ajornament. El text que ha signat aquesta tarda el vicepresident, Pere Aragonès, per desconvocar les eleccions del dia 14 de febrer deixa una escletxa oberta sobre la nova data dels comicis. No formalitza la nova convocatòria, que s'ha de signar 54 dies abans de la seva celebració, i es limita a assenyalar que se celebraran el 30 de maig però supeditant aquest calendari a una anàlisi prèvia de les condicions epidemiològiques provocades pel coronavirus. 

“Les eleccions es convocaran per tal que tinguin lloc el 30 de maig de 2021, prèvia anàlisi de les circumstàncies epidemiològiques i de salut pública i de l’evolució de la pandèmia en el territori de Catalunya, i amb la deliberació prèvia del Govern mitjançant un decret del vicepresident del Govern en substitució de la presidència de la Generalitat”, assenyala l'article segon del decret.

 

Precisament el nou calendari ha estat l'element de màxim debat entre els partits i l'executiu per acordar l'ajornament del 14-F i un cop els grups, inclòs el PSC, que és la força que s'ha mostrat més reticent, ha acceptat deixar en suspens la convocatòria.

A més, aquest condicional tampoc no encaixa amb l'exigència que van plantejar els partits a començament d'aquesta setmana, que va ratificar la consellera de Presidència, Meritxell Budó, a la roda de premsa de dimarts on va assegurar que el nou calendari acordat seria el definitiu.

Això no obstant, la puntualització que ha introduït el Govern en el decret és similar a la que incloïa l'exposició de motius de l'anterior decret de convocatòria del 14 de febrer i que s'ha esgrimit de nou per poder ajornar aquells comicis.

Les raons de la suspensió

El decret argumenta la suspensió dels efectes de la convocatòria electoral vigent fins ara argumentant que “és un fet notori que ens trobem en uns moments en què els contagis per raó de la Covid-19 s’ha accelerat amb una elevada probabilitat que l’actual situació de la pandèmia es perllongui més enllà del 14 de febrer de 2021, dia inicialment previst per a la celebració de les eleccions al Parlament”.

Davant de tot plegat, conclou que “el context actual no permet garantir a la ciutadania i als partit, coalicions o agrupacions d’electors la participació i l’exercici del dret de sufragi en igualtat de condicions i oportunitats, ja que una votació on no es pugui efectuar una campanya electoral en condicions dificulta el debat públic entre les persones candidates i que l’electorat pugui conèixer els diferents programes per decidir el seu vot”.

El decret cita l'informe elaborat per la Comissió Jurídica Assessora el passat 17 d'octubre i l'informe jurídic elaborat a petició del vicepresident i que s'ha lliurat avui mateix i recorda els precedents establerts per les eleccions a Euskadi i Galícia previstos per l'abril passat i que es van haver d'ajornar a causa de la pandèmia.

 

A la imatge principal, la reunió extraordinària que el Govern ha celebrat aquest divendres per aprovar l'ajornament de les eleccions / Ruben Moreno