El pis del president Artur Mas on viu a Barcelona deixa d'estar embargat. Però Mas tan sols pot respirar per uns dies o, com a molt, unes setmanes perquè després de tancar un capítol feixuc i llarg amb el Tribunal de Comptes, ara preparen obrir-ne un segon que el portaria a viure sota un sostre embargat, una vegada més. La setmana passada, aquest tribunal va aixecar l'embargament d'algunes propietats de Mas, però també de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau i dels exconsellers Francesc Homs i Jordi Vilajoana pel 9-N. La consellera del departament segon de la secció d'enjudiciament, Elena Hernáez, va signar la resolució. L'aixecament de l'embargament dels immobles es va produir després que la Caixa de Solidaritat entregués el passat mes de novembre, més de 190.000 euros per afrontar interessos i costos. Tots cinc van ser condemnats a retornar a la Generalitat 4,9 milions d'euros, que ja es van pagar.

"Sempre passa el pitjor dels escenaris"

La nova ofensiva del Tribunal de Comptes continua ara amb els preparatius per jutjar els responsables de la despesa pública per haver organitzat l'1-O (4,2 milions d'euros) i de la causa d'Exteriors (5,4 milions d'euros), amb una cinquantena de polítics i càrrecs investigats: "El Tribunal de Comptes tenia tots els diners de la Caixa de Solidaritat i, a la vegada, els pisos embargats. Ara han alliberat els pisos d'aquestes cinc persones però tres de nosaltres estem en la nova causa sobre l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Ara hem de tornar a portar els nostres béns personals, sortim d'un malson i entrem en un altre. Per uns dies està fora d'embargament casa meva i en el moment que s'obri definitivament la nova causa, ja hem fet saber al tribunal que aquest pis està a disposició", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. A banda del president Mas, en la causa més immediata que és la d'Exterior, també torna a aparèixer Oms i l'exsecretari general del Diplocat, Albert Royo. Sobre el canvi de perfils en aquest Tribunal, ara amb un tarannà teòricament més progressista, Mas descarta a priori cap mena de diferència: "Porto quatre o cinc anys d'experiència i sempre m'ha passat una cosa: el pitjor dels escenaris que pot succeir, passa. Sempre estem en el pitjor dels escenaris, que això canviarà a partir d'ara? No ho sé". El ple del Tribunal de Comptes està integrat per dotze consellers, un dels quals ocupa la Presidència. Cada nou anys se'n renova el ple i la presidència d'aquest òrgan es vota cada tres anys entre els dotze consellers. A tall d'exemple, la seva mateixa presidenta, Enriqueta Chicano, és de tendència progressista i excol·laboradora d'Alfredo Pérez Rubalcaba i Virgilio Zapatero. Actualment el tribunal compta amb sis consellers proposats pel PSOE, cinc pel PP, i un de consens.

Mas defensa Vila: "Quin sentit té deixar-lo a la cuneta?"

Però Mas també demana la mateixa consideració que rep ell de l'independentisme per l'exconseller Santi Vila. El proper 4 de maig, Vila i un altre exconseller Lluís Puig s'asseuran a la banqueta acusats d'un delicte de desobediència en el lliurament dels béns al monestir de Sixena, que va requerir en última instància la intervenció de la Guàrdia Civil. El titular del Jutjat Penal número 1 d'Osca ha dictat una interlocutòria en què assenyala la data de celebració de la vista al Palau de Justícia i ordena la citació dels acusats i els testimonis. Els fets es remunten al 2016 quan Vila era conseller de Cultura. Se l'acusa de no complir la sentència que va declarar nul·la la compravenda del tresor del monestir i obligava a tornar-lo. La Caixa de Solidaritat ha anunciat que es nega a pagar la fiança de l'exconseller Vila i el president Mas l'ha defensat: "Quin sentit té deixar-lo després a la cuneta? Només perquè després expressés pensaments que no agraden a tothom. Això no és motiu per deixar-lo desprotegit i sense seguretat".

Mirant l'actualitat més immediata, avui el Departament d'Acció Exterior reunirà els expresidents de la Generalitat en una taula rodona sobre Europa. La trobada serà en el marc del cicle d'actes que va posar en marxa el Govern per la iniciativa participativa de Brussel·les 'Conferència sobre el Futur d'Europa', i els exdirigents es pronunciaran sobre la visió de la UE i les relacions de Catalunya amb l'ens comunitari: "Exterior va prendre la iniciativa per debatre això i donar continuïtat en tot el que ha estat l'acció exterior a la UE", argumenta Mas que es trobarà amb Carles Puigdemont, Quim Torra i Jordi Pujol i de forma enregistrada, participarà José Montilla. I el president també posa la mirada a Madrid on considera que les disputes entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso representen una forma "d'exhibició pública de la pitjor condició de la política" i lamenta que "el problema està en la incapacitat que tenen per resoldre el conflicte i fa que la ferida sagni constantment". I si mira cap a Ucraïna, es pregunta: "Qui corre més perill amb Rússia, els Estats Units o la Unió Europea?".