El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha atribuït aquest dimarts les crítiques que li ha formulat Ciutadans recentment a què "la situació política és molt complexa i els nervis estan a flor de pell".

En una entrevista a 'El País' ha relativitzat els retrets que li han arribat últimament de partits no independentistes, i ha destacat que demostren que "el constitucionalisme és molt viu i que se sent molt més fort que fa 10 anys".

Ho ha dit després que en una entrevista d'Europa Press aquest dilluns, el president de Cs al Parlament i membre de l'Executiva Nacional del partit, Carlos Carrizosa, acusés a SCC d'"abraçar les tesis" de Pedro Sánchez i del PSC, i li va demanar que rectifiqués la seva estratègia.

Atribueix un paper històric a Ciutadans

Sánchez Costa ha rebutjat polemitzar amb el partit taronja i ha considerat que és de justícia reconèixer "el paper històric de Ciutadans en ser el primer partit constitucionalista en guanyar unes eleccions -a Catalunya- trencant així molts tabús".

El president de SCC, entitat contrària a la independència de Catalunya, ha considerat que al constitucionalisme l'uneix "la idea que la qüestió catalana s'ha de resoldre amb una estratègia de fons a mitjà i llarg termini".

Sánchez Costa ha insistit en un dels seus arguments que, precisament, li han suposat les crítiques de Cs, que és que "no és suficient amb dir no a dos milions de persones", els independentistes, i cal treballar perquè tornin a vincular-se a un projecte comú.

"Els independentistes són els nostres adversaris i en el marc de la llei els combatrem amb bel·ligerància, però també són els nostres veïns, familiars, conciutadans i compatriotes. La persuasió és la dinàmica pròpia de la democràcia", ha conclòs.

Situació de l'entitat

Sánchez Costa ha admès que l'entitat ha passat per moments complicats --ha tingut quatre presidents en vuit mesos--, però ha defensat que "el 97% dels socis ha recolzat a la junta i el pla estratègic" que va presentar.

Exdiputat del PP en el Parlament, ha dit sentir-se "orgullós" de la seva trajectòria política anterior, però ha assegurat que no el van posar els populars en el càrrec i ha recordat que es va donar de baixa del partit per poder presidir l'entitat.

Contra Torra

Ha criticat el president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva "inoperància, radicalitat i sectarisme", i li ha advertit que, si torna a apostar per una estratègia d'unilateralitat i confrontació, SCC reaccionarà.

"Respondrem com el 2017 amb la màxima mobilització", ha avisat Sánchez Costa, en al·lusió a les dues manifestacions multitudinàries que va organitzar el constitucionalisme a la tardor d'aquell any, abans que el Parlament declarés la república catalana.

També ha lamentat que "en la resta d'Espanya sigui tan difícil que els constitucionalistes s'asseguin a parlar del futur", i ha defensat que SCC ha estat un laboratori que ha aconseguit que partits molt allunyats s'asseguessin en una taula.