És ben sabut que Ciutadans i Societat Civil Catalana (SCC) sempre han mantingut una estreta relació de germanor ideològica. No obstant, el president de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la entitat espanyolista acusant-la "d'abraçar les tesis" de Pedro Sánchez i el PSC, i li ha demanat que rectifiquin la seva estratègia.

Així ha reaccionat el diputat de Cs en una entrevista a Europa Press, després que el president de SCC, Fernando Sánchez Costa, assegurés fa uns dies que "no pots dir 'no' a dos milions de persones" per tal d'enfocar l'estratègia de l'entitat a canalitzar el moviment social que dona suport a l'independentisme cap a un objectiu de millorar Catalunya i tota Espanya.

Carrizosa ha considerat, que SCC hauria d'estar per mobilitzar els catalans contraris a la independència, i no per "prendre partit en la confrontació política per uns partits constitucionalistes o per uns altres". Així mateix, ha insistit que l'entitat hauria de ser un contrapès a l'estratègia del moviment independentista que ha fet "un treball ímprobe durant dècades per col·locar els seus satèl·lits en col·legis professionals, corporacions públiques, sindicats, gremis i associacions empresarials".

El Moviment Cívic 12-O s'apunta a les crítiques

A les paraules de Carrizosa també s'hi ha sumat el Moviment Cívic 12 d'Octubre, que ha considerat a través d'un comunicat que Societat Civil Catalana ha abandonat "la defensa dels principis del constitucionalisme cívic" a Catalunya, així com el lideratge que se li havia atorgat. L'entitat denuncia que SCC ha generat "desmobilització i desconfiança" i que "s'ha entregat al servei partidista".

Davant els dubtes sobre la fidelitat d'SCC, el MC 12-O aposta perquè la fundació espanyola amb seu a Suïssa, Espanya Respon, ocupi el lideratge i ajudi les associacions de la "resistència civil" a Catalunya. Segons l'entitat, asseguren "cal defensar la llibertat, els drets civils dels ciutadans així com la igualtat i l'imperi de la justícia democràtica".

D'aquesta manera, l'unionisme es fractura després d'haver caminat per la mateixa via espanyolista compartint actes del Dia de la Hispanitat, on membres de Cs i PP han passat per les files de Societat Civil Catalana, iniciant campanyes per retirar llaços grocs i símbols independentistes de la via pública, fins a la gran fita de la multitudinària manifestació a Barcelona a favor de la unitat d'Espanya del 29 d'octubre del 2017.

Vargas Llosa Borrell Barcelona unionisme manifestacio 08 10 2017 EFE

Parlament de Vargas Llosa a la manifestació unionista del 29 d'octubre del 2017 / EFE

Crisi unitària

Així mateix, l'escenari de la crisi unitària dels partits independentistes que ha provocat una reacció massiva de les diferents formacions sobiranistes fent una crida a la unitat i recuperar la força de l'1 d'octubre, es podria repetir en el sector unionista.

De fet, Carrizosa, ja ha començat la campanya de reconducció ideològica elogiant el paper que va desenvolupar Societat Civil Catalana l'octubre de 2017, destacant que "va ser un rebuig frontal al nacionalisme colpista i ara el que toca no és justificar i mirar cap a un altre costat com fa el govern de Sánchez, perquè amb això no s'aconsegueix res".

En aquest sentit, el diputat de Cs ha anunciat que aquest any el seu partit tampoc participarà en els actes de la Diada de l'11 de setembre que organitza el Govern per considerar que és un Executiu "segrestat pel nacionalisme". Ha indicat que estan valorant si fer en aquesta mateixa data "algun acte reivindicatiu per l'altre meitat de Catalunya" i ha recordat que Cs aposta per traslladar aquesta festivitat al dia de Sant Jordi.