La vicepresidenta del grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Tanja Fajon, reclama l'alliberament dels "presos polítics" a Catalunya i lamenta l'actitud del govern de Mariano Rajoy. En una entrevista amb l'ACN, la cap de files de la delegació socialista d'Eslovènia admet que "és difícil" assumir que a la UE estiguin empresonats els "membres d'un govern que ha intentat de manera pacífica expressar la seva voluntat".

En aquest sentit, l'eurodiputada insta les institucions europees a involucrar-se perquè s'iniciï un diàleg. "No és propi de l'Europa d'avui" empresonar polítics, remarca, indicant que Catalunya sí que és un "afer europeu" perquè es tracta del "respecte pels drets humans i els drets fonamentals". Segons Fajon, si hi ha algú a qui "culpar" ara en la crisi catalana aquest és el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui retreu la "manca de diàleg" dels darrers anys.

"Molts passos han portat a la decisió dels catalans avui. La repressió i els arrestos polítics no són de cap manera una actitud democràtica", assegura l'eslovena, que segueix "amb gran preocupació" el que està passant a Catalunya.

Dret a l'autodeterminació

"La meva visió personal és que a Eslovènia sempre debatíem primer que tota nació té el dret a l'autodeterminació i ningú pot negar aquest dret", explica l'eurodiputada. Fajon aclareix que no qüestiona "la legalitat" de la Constitució espanyola. però assenyala també que té "simpaties" perquè tota nació tingui el dret a decidir "el futur que voldria veure".

"Espero que les dues parts s'involucrin en un diàleg i també que les institucions europees hi donin suport a través d'una mediació o algun altre tipus d'acció", insisteix Fajon, que diu que no vol veure una Espanya "desestabilitzada".

Preguntada pel paper del PSOE i el suport a l'aplicació del 155, Fajon diu que dona suport a les accions que fan a Espanya però encoratja alhora tots els polítics espanyols, "siguin del partit que siguin", a actuar d'una forma "més apropiada". "Tinc molta simpatia pels catalans però també comprenc molt bé els socialistes espanyols", afegeix recordant que és una situació "molt sensible".