La socialista Ana María González Herdaro, que substituiria l'exministre José Luis Ábalos al Congrés dels Diputats, si aquest renuncia al seu escó pel cas Koldo, va ser condemnada per conduir èbria el 2021. És la número set en la llista del PSPV-PSOE per la província de València, de manera que seria la primera a optar a l'escó que deixaria lliure Ábalos, sempre que aquest es doblegui a les exigències del partit. Tanmateix, González Herdaro, que també és alcaldessa de la localitat valenciana de Llaurí, arriba amb una taca negra inclús abans de trepitjar la cambra baixa, ja que fa tres anys va ser condemnada a una multa de 960 euros i a vuit mesos de retirada del carnet per conduir amb una taxa de 0,9 mil·ligrams d'alcohol, superior al màxim permès.

L'executiva federal del PSOE ha donat aquest dilluns 24 hores a Ábalos per renunciar al seu escó davant les informacions del suposat cobrament de comissions en contractes de material anticovid per part d'una trama en què estaria implicat el seu exassessor Koldo García. Malgrat reconèixer que "no està investigat" i que "el seu nom no figura" al sumari del cas, el PSOE ha instat Ábalos a dimitir per "responsabilitat política". L'exministre, però, de moment no ha respost positivament a aquestes exigències, i tot i que ha renunciat com a president de la Comissió d'Interior del Congrés, manté el seu escó de diputat.

El PSPV-PSOE va obtenir cinc diputats per la província de València a les eleccions de juliol del 2023, un més que en l'anterior legislatura. La llista ja va córrer en deixar l'acta la ministra Diana Morant, i va ocupar el càrrec el líder de Joventuts Socialistes, Víctor Camino. En cas que González no prengués l'acta de diputada, el següent a la llista dels socialistes és el regidor de Quart de Poblet i exdiputat provincial, Bartolomé Nofuentes. Seria el segon diputat en aquesta legislatura que prové d'aquest municipi, ja que l'exalcaldessa, Carmen Martínez, va ser triada com a número tres per València.

Qui és González Herdaro?

González Herdaro és llicenciada en Dret per la Universitat de València, i ha treballat al sector públic tota la seva carrera professional. Entre 2003 i 2005 i entre 2009 i 2011 va exercir com a alcaldessa de Llaurí, localitat de 1.200 habitants. El 2015 va recuperar l'alcaldia, i el passat juny va revalidar-la per a un tercer mandat consecutiu. En la passada legislatura també va treballar com a assessora en el gabinet de la vicepresidència de la Diputació de València, i actualment és assessora del grup socialista en aquesta institució.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!