L’expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha decidit aquest dimecres afegir-se a l’aquelarre de la vella guàrdia socialista contra l’amnistia. Però, aquest cop, elevant el llistó d’una forma del tot inesperada. Ha comparat l’exoneració a independentistes amb “violar 40 milions d’espanyols”. "Si hi ha hagut escàndol monumental perquè alguns violadors han perdut mesos de presó i alguns han sortit al carrer”, ha dit en referència a la polèmica de la llei del ‘només sí és sí', “com es pot suportar que algú violi 40 milions d’espanyols?”, s’ha preguntat en un esmorzar informatiu a Madrid, al Nueva Economía Forum.

“Qui viola la Constitució em viola a mi; viola el meu vot perquè jo vaig votar per aquesta Espanya”, ha exclamat el socialista, que ha titllat Carles Puigdemont com a “home del maleter”, en referència al seu exili. I ha criticat que el líder de Junts per Catalunya “visqui a Waterloo com un rei” mentre “es riu de tots nosaltres”.

Les afirmacions de l’extremeny són una esmena a la totalitat als plans de Pedro Sánchez, que ahir va assegurar que calia “generositat” per resoldre el conflicte amb Catalunya, en una expressió per evitar mencionar el concepte amnistia. “Si els donem l’amnistia, donarem la raó a Puigdemont”, ha subratllat en al·lusió a l’argument força de l’independentisme, a partir del qual l’Estat "reprimeix" i "persegueix" en funció del pensament. Al cap i a la fi, segons Ibarra, ell vol “salvaguardar l’honor” del PSOE, partit a qui Puigdemont, opina, aspira a “humiliar”.

 

Rodríguez Ibarra s'afegeix a González i Guerra

La contundent afirmació de l'expresident socialista extremeny se suma al bloc d'anteriors dirigents socialistes que han desbarrat en contra d'un possible desplegament de la llei d'amnistia. Els més bel·ligerants en contra d'aquesta possibilitat que va prenent forma han estat l'expresident del govern espanyol Felipe González i el seu exvicepresident Alfonso Guerra. Tots dos s'han afartat de visitar platós i estudis de ràdio afins a la dreta per criticar el full de ruta de Pedro Sánchez, a qui van acusar de "dissident" i "deslleial". 

A la presentació del nou llibre de Guerra a mitjan setembre, l'excap de l'Executiu va afirmar taxativament que "no hi pot haver amnistia": "No és acceptable políticament i no entra a la Constitució. No podem deixar-nos fer xantatge". Per la seva banda, l'exvicepresident espanyol va afegir que l'amnistia "significa la humiliació deliberada de la genració de la Transició": "Signigica la ruptura de la democràcia i la condemna del 90% d'espanyols que van votar la Constitució del 1978".