Només hi ha una cosa que aconsegueix unir Felipe González i Alfonso Guerra: la seva animadversió a Catalunya. Els dos exlíders del PSOE han protagonitzat aquest dimecres un acte d’insurrecció de l’antiga guàrdia socialista contra la possibilitat d’un acord entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont que faci realitat una llei d’amnistia. La flama —avui força apagada— de la relació d’aquell tàndem que es va mantenir durant tants anys a La Moncloa només torna a encendre’s quan els catalans tenen al seu abast complir algunes de les seves aspiracions. L’excusa de l’acte d’aquest dimecres era presentar a l’ateneu de Madrid el nou llibre de Guerra: La rosa y las espinas.

L’exvicepresident espanyol, conscient de l’expectació que generava veure’l erigint-se en l’espina de l’actual rosa socialista, no ha decebut. “Ja saben que això és la presentació d’un llibre? Sembla que aquí hi hagi alguna cosa més!”, ha ironitzat Guerra amb una pregunta dirigida al públic quan ha començat l’acte reconvertit en aquelarre. Després d’haver provocat una rialla trapella a Felipe González, l’exvicepresident espanyol ha posat fil a l’agulla al que de veritat importava. No ha trigat ni dos minuts a disparar tota la seva munició contra Pedro Sánchez i a dir barbaritats contra l’escola catalana.

Alfonso Guerra ha titllat Pedro Sánchez de “dissident” per defensar, a parer seu, tesis contràries amb allò que pensen les bases de l’actual PSOE. Ha opinat que una amnistia és “una humiliació deliberada a la generació de la Transició”, una “condemna a la democràcia i als espanyols que van votar la Constitució”, i una llei en ella mateixa “injusta” perquè “situa els traïdors com a demòcrates”.

L’exvicepresident espanyol ha defensat que el nacionalisme és deplorable, i ho ha amanit tot amb mentides sobre l’escola catalana: “Ara tenen pressa per poder parlar català al Congrés, mentre a Catalunya els nens no poden parlar castellà ni a l’hora del pati”. Dit això, Guerra ha demanat un acord entre PSOE i PP per no dependre de l’independentisme.

I amb aquesta mateixa idea ha començat el seu discurs Felipe González, que ha assenyalat que “el principi democràtic et porta a respectar qui guanya les eleccions”, per demanar que Sánchez deixi governar en solitari a Alberto Núñez Feijóo. No obstant això, el discurs de l’expresident del govern espanyol ha pivotat al voltant del que s’esperava: crítiques a l’actual líder socialista, a Puigdemont, a Junqueras i a Yolanda Díaz.

González defensa el 155 i dispara contra Yolanda Díaz

Felipe González ha arribat a comparar el dret a l’autodeterminació amb l’autoritarisme de l'URSS. “Stalin també autodeterminava tothom”, ha assenyalat amb to bromista. “No podem permetre el xantatge, i menys si ve de minories en extinció”, ha manifestat l’expresident espanyol en clara referència a l’independentisme i el poder que pot exercir sobre el PSOE en l’actual legislatura.

González ha fet durant la seva intervenció una defensa de l’aplicació de l’article 155 el 2017, i ha lamentat que aprovar una llei d’amnistia en l'actualitat suposaria esmenar la intervenció del govern espanyol a la Generalitat. “Podria provocar fins i tot que diguessin que ja no els fa falta un referèndum, perquè ja el van celebrar, i ara ho dirien amb més raó”, ha defensat qui fou líder dels socialistes.

Page i Lambán tanquen files amb l’anticatalanisme centralista de González i Guerra

L’acte ha comptat amb la presència d’Emiliano García-Page i Javier Lambán. El president de Castella-la Manxa i l’expresident de l’Aragó han decidit tancar files amb la vella guàrdia del partit. Cal contextualitzar-ho tot: en les últimes setmanes l'expresident i l'exvicepresident del govern espanyol han fet gala del seu anticatalanisme i centralisme. De manera que tancar files amb González i Guerra aquest dimecres implicava enviar un missatge clar a Sánchez: l’amnistia no agrada gens a amplis sectors del socialisme. També han tret el cap en aquest acte socialistes de la vella guàrdia com José Barrionuevo, José Luis Corcuera i Redondo Terreros; havent estat aquest últim expulsat fa uns dies del PSOE.