El Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) lidera l'escrutini frec a frec amb la Unió de Centre Democràtic (UCD). El líder dels socialdemòcrates, Olaf Scholz, ha demanat "formar part del nou govern d'Alemanya".

En la seu de l'SPD hi ha hagut una explosió d'alegria, tot i els resultats ajustadíssims, els socialdemòcrates encapçalen l'escrutini, però no ens donen per guanyadors. La prudència ha sigut la principal definició del discurs de Scholz que ha declarat que els alemanys volen que ell mateix formi part d'aquest nou govern i etapa.

"És un gran èxit, però la nit serà llarga", ha dit Scholz en referència a l'ajustat recompte que s'està vivint a Alemanya. Molts votants han deixat clar que volien un "canvi de govern" i que el següent canceller hauria de ser Olaf Scholz, ha assegurat.

SPD alemanya EFESeu de l'SPD a Alemania. EFE

Després de 16 anys de poder ininterromput, els socialdemòcrates fan tremolar a la Unió i ja són una amenaça real per trencar l'era Merkel. 

La campanya de Scholz

La campanya de l'SPD es va adaptar completament a Scholz, que ja havia estat escollit candidat a canceller l’agost del 2020. Durant la campanya electoral, el partit es va beneficiar del seu nivell de competència i popularitat comparativament alt i de la seva imatge com a gestor de crisi fiable, vicerector i ministre de Finances. 

En termes de contingut, l’SPD es va centrar principalment en els seus valors, com ara la justícia social, els salaris mínims i els impostos més alts per als rics.

La clau de Govern

Paral·lelament a la disputa pel primer lloc, els Verds obtindrien el 15% de l'escrutini, els lliberals de l'FDP l'11% i Die Linke el 5%, el mínim per entrar al Bundestag. La populista Alternativa per Alemanya (AfD) mantindria la seva posició respecte a les eleccions de fa quatre anys, amb l'11%. Tot i que l'AfD no té cap opció de pactes perquè tots els partits es van comprometre a no compartir govern amb l'extrema dreta.

"Tenim un mandat pel futur i volem assumir-lo", ha dit la candidata dels Verds, Annalena Baerbock. La formació verda i l'FDP tenen la clau del govern per formar la coalició d'aquest i tots dos es presenten com la clau de volta per obrir la porta a la Cancelleria.

Data límit per formar l'executiu

La Carta Magna alemanya no posa límits ni dates per negociar la formació del nou govern que es podria estendre a molts mesos. Tot i això, el consell de diputats de major edat del Bundestag ha fixat el 26 d'octubre per la constitució del Legislatiu. 

El 26 d'octubre és la data límit per la primera sessió dels diputats electes, ja que segons la Constitució, el nou Parlament ha de constituir-se en els trenta dies següents a les eleccions.

Imatge principal: Olaf Scholz en l'acte del recompte electoral. EFE