El Partit Socialdemòcrata de centreesquerra (SPD) ha aconseguit la victòria per la mínima en les eleccions alemanyes celebrades avui. Amb el 25,9% dels vots donant suport a aquesta formació, la coalició d'Unió Democràtica Cristiana de centredreta i Unió Social Cristiana de Baviera (CDU-CSU) hauria estat vençuda per primer cop en 16 anys (amb el 24,1%).

D'aquesta manera, els  d'Olaf Scholz obtindrien 205 dels 730 totals, mentre que els d'Armin Laschet, 194. 

 

sondeos elecciones escaños 2224Imatge del repartiment dels escons amb els percentatges de vots registrats fins a les 22:24 h / ARD 

La resta de formacions

D'altra banda, els Verds d'Annalena Baerbock queden en tercera posició amb un 14,7% (qui ha experimentat un augment significatiu des dels darrers comicis, on van obtenir el 8,9%), seguits pel Partit Democràtic Liberal (FDP) - amb l’11,5% - i pels ultres d'AfD, amb el 10,4%.

Finalment l'Esquerra (die Linke) se situarien a la cua amb només un 5%. El partit no hauria de baixar d'aquesta xifra o es quedarà per sota del llindar d'entrada al Bundestag (la cambra baixa del Parlament).

 

sondeos elecciones 2224Imatge dels  percentatges de vots registrats fins a les 22:24 h / ARD 

La CDU cau, creix l'SPD

D'aquesta manera, el partit socialdemòcrata podria fer trontollar l'hegemonia del partit fins ara liderat per Angela Merkel, que porta en el govern des de l'any 2005. Els resultats actuals serien els pitjors des de finals de la Segona Guerra Mundial. 

Tot i això, el partit de Laschet hauria aconseguit un resultat més favorable que el que pronosticaven les previsions anteriors, que donaven un 25% als socialdemòcrates de Scholz i només un 22% a la formació de coalició. 

I és que, tal com ha indicat l'ARD, la campanya SPD va centrar-se en la figura de Scholz. El partit ha sabut beneficiar-se del seu nivell de competència i popularitat comparativament alt i de la seva imatge com a gestor de crisi fiable, vicerector i ministre de Finances. 

Tanmateix, quant als punts del programa, l'SPD va seguir la línia marcada en anteriors comicis, com ara la justícia social, els salaris mínims i els impostos més alts per als rics.

 

cdu reacciona resultados elecciones alemania / EFEMembres de la CDU reaccionant als primers resultats / EFE

 

Pacte del semàfor o coalició de Jamaica

De moment, tal com s'esperava, cap partit compta amb un suport suficient per part dels votants per a presentar de forma automàtica el següent canceller. 

Pel que sembla, el pròxim govern alemany requerirà un acord de repartiment de poder entre tres partits. Això podria ser a través del pacte del semàfor, el centreesquerra, els verds i els liberals de l'FDP. 

 

coalicion semaforo elecciones alemania 22Simulador dels escons obtinguts amb un suposat pacte semàfor /  ARD

 

També és una opció la coalició de Jamaica, que serien els mateixos, canviant centreesquerra pel centredreta. 

 

coalicion jamaica elecciones alemania 22Simulador dels escons obtinguts amb un suposat pacte Jamaica /  ARD

 

Mentre els partits estiguin en converses, l’antic govern s’haurà de mantenir en el poder. No hi ha límit de temps per formar govern, tot i que el parlament ha de reunir-se per primera vegada almenys 30 dies després de la votació.

Imatge principal: Membres de l'SPD celebrant els resultats dels sondejos / EFE