El sobiranisme ha tornat a les portes del Tribunal Suprem per donar escalf a la diputada de la CUP Mireia Boya, en la segona tanda de declaracions per la investigació als dirigents independentistes implicats en el referèndum i la DUI –tot i les tensions per la investidura catalana. Una amplíssima delegació d'ERC, el PDeCAT, la CUP, diputats d'En Comú, En Marea, i el mateix Albano Dante Fachin, esperava la declaració de la cupaire, investigada per rebel·lió i presumpta pertinença a un comitè estratègic del procés –però que ja va dir que no acataria la legalitat espanyola i defensaria el resultat de l'1-O

"No estàs sola, ni un pas enrere" era el crit que corejaven els assistents, a mesura que Boya s'acostava a la porta i s'abraçava emotivament amb els polítics que la rebien. La cupaire aixecava el puny i es mostrava encoratjada, tot i la possibilitat que ingressi al centre penitenciari. 

Entre els diputats republicans hi havia la major part del grup al Congrés: el portaveu Joan Tardà, Gabriel Rufián, Esther Capella, Teresa Jordà i la senadora Mirella Cortès, a més de representants al Parlament com Anna Caula i David Rodríguez. També, el diputat de Demòcrates Antoni Castellà. La indignació era màxima i s'havia traslladat al ple de la Cambra Baixa: el mateix Rufián ha anunciat davant de Mariano Rajoy que marxaven a donar suport a Boya. "Ara el deixo, que anem a veure la companya Mireia abans que la posin a presó", havia exclamat el republicà.

Ja a les portes del tribunal, Tardà ha assegurat que havia començat "la macrocausa" del procés. "Hem entrat en la segona fase. Són presos polítics, ostatges del regne d'Espanya, democràcia low cost", ha lamentat. Aquest ha estat especialment dur quan ha recordat dues frases que ha atribuït a la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría. La primera, sobre "escapçar" el Govern independentista –amb el 155–, i la segona, "el que hem de fer és substituir tota una generació de dirigents", ha citat Tardà. Aquest ha assegurat que "no descarrilarien" i ha instat la ciutadania catalana a "no deixar-se vèncer per la voluntat de normalitzar la repressió" de l'Estat.

Arribats a aquest punt, el republicà també ha tingut paraules de crítica vetllada per a l'esquerra espanyola, PSOE i Podemos. "Qualsevol demòcrata català i espanyol s’ha de sentir interpel·lat per aquesta injustícia", ha dit. La qüestió és que part dels aplegats davant del tribunal ja havien tingut temps de trobar-se dimarts al vespre en un restaurant proper al Congrés. El Nacional va veure Fachin, Rufián, Joan Capdevila, a més de la diputada d'En Marea, Alexandra Fernández, entre d'altres, sortint cap als vols de les 23 h del local gallec, amb aire distès. 
 

Captura de pantalla 2018 02 14 a las 11.36.23
FOTO: PDeCAT

La resta de la comitiva, però, s'ha trobat aquest dimecres. Per la banda de la CUP han desembarcat dos autocars amb els diputats del Parlament Maria Sirvent, Natàlia Sànchez, Vidal Aragonés, els exdiputats Gabriela Serra i Albert Botran, la regidora de Barcelona Eulàlia Reguant i el regidor de Vic Joan Coma. 

Des de Junts per Catalunya hi havia les diputades del Parlament Anna Geli i Aurora Madaula, a més dels representants del PDeCAT al Congrés: Sergi Miquel, Carles Campuzano i Míriam Nogueras. "Els procediments judicials s'estan convertint en una causa general contra la democràcia a Catalunya. És un gest de denúncia cap a una situació propiciada amb aquestes querelles. Cal una resposta cívica", ha demanat Campuzano. Miquel ha recordat que "el procés no era de partits, sinó de país", i per això hi serien quan Marta Rovira i la Marta Pascal hi assistissin, ja que són citades la setmana vinent. "Hem vist la pitjor cara de l'Estat", ha denunciat.