L'advocat Jorge Español, que representa l'Ajuntament de Vilanova de Sixena en el conflicte pel retorn dels béns d'art sacre d'aquest municipi, ha presentat un escrit al Jutjat d'Instrucció número 3 d'Osca en el qual sol·licita la detenció del conseller de Cultura, Lluís Puig, que es troba a Bèlgica.

Així ho ha reclamat Espanyol després de comparèixer dimecres el també exconseller de Cultura, Santi Vila, davant del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d'Osca, on va acudir a declarar com investigat per presumptes delictes de desobediència i prevaricació per negar-se a facilitar la tornada de 44 obres d'art del Monestir de Sixena. També es trobava Lluís Puig, que va substituir Vila com a conseller de Cultura i que es troba a Bèlgica, pel que no es va presentar als jutjats d'Osca.

D'aquesta manera, l'advocat Jorge Español indica que, encara que Lluís Puig estigui subjecte a una ordre del tribunal belga de no abandonar aquell país, l'exconseller "no ha sol·licitat d'aquell tribunal que li autoritzi a sortir de Bèlgica per comparèixer davant del jutjat espanyol" el que, segons la seva opinió, demostra "el seu ànim de desatendre les crides d'aquest jutjat".

Per això, ha demanat que tal com determina la legislació vigent i en no haver ni tan sols sol·licitat Puig autorització al tribunal belga per prestar declaració davant d'aquest jutjat, el que sens dubte li hagués estat concedit, s'ha d'ordenar la seva immediata detenció per ser conduït a aquest jutjat, del que es donarà coneixement al tribunal de Brussel·les perquè ordeni el pertinent als esmentats efectes".