Sis mesos de presó i una multa econòmica. Aquesta és la condemna per tres de les deu feministes encausades per la vaga del 8-M que es va celebrar a Manresa el 2019. La jutge del Penal 1 de la capital del Bages ha considerat que les tres joves són responsables d'un delicte d'atemptat contra l'autoritat i també d'un delicte lleu de danys, pel qual també els imposa una sanció econòmica de 180 euros. Les deu encausades s'enfrontaven a delictes de desordres públics, danys i atemptats contra l'autoritat i la fiscalia, en total, els reclamava fins a 19 anys i mig de presó. La jutge, però, finalment ha absolt set de les deu encausades, mentre que les altres tres han estat condemnades a sis mesos de presó i una multa pels fets que van tenir lloc fa tres anys a Manresa durant la jornada del 8 de març.

El 8-M de 2019 va haver-hi una vaga feminista multitudinària a Manresa, on es van arribar a congregar fins a 6.000 persones. Segons la jutgessa, ha quedat demostrat que, cap a les 5.30 hores del matí, tres de les acusades juntament amb un grup de "persones no identificades" van actuar "coordinadament" per tallar el trànsit a la carretera BV-4511, a Santpedor, utilitzant palets i pneumàtics per impedir l'accés a l'empresa RMT Logístics. En la sentència, la magistrada també ha assegurat que queda provat que quatre de les encausades van fer pintades a l'exterior de l'edifici de la Fundació Universitària del Bages a Manresa i després es van dirigir a un supermercat de l'avinguda Universitària. Tanmateix, en aquest cas, ha considerat que no queda provat que s'increpés el personal.

El judici a les deu encausades es va celebrar el passat mes de desembre, després que les feministes rebutgessin un acord de conciliació perquè "feia acceptar que exercir el dret a vaga i denunciar algunes de les empreses i institucions que perpetuen la subordinació de les dones mereix un càstig", segons van defensar.  Aquest dilluns s'ha conegut la sentència, només dos dies abans de l'inici del judici pel cas 8 Mil Motius, on set feministes també s'enfronten a penes de presó per un tall als FGC de Sant Cugat en el marc d'una vaga feminista l'any 2018.

 

 

Comunicat del grup de suport

Des del grup de suport a les encausades per la vaga del 8-M de 2019, han assenyalat que "el judici va ser un despropòsit absolut". Des del col·lectiu, anomenat 'Hi Érem totes', han denunciat en un comunicat que no hi ha "cap prova dels fets pels quals eren acusades, tan sols les versions policials". En aquesta línia, han assenyalat que "malgrat l'aportació de testimonis que de forma clara contradeien el què els Mossos afirmaven, la versió d'aquests ha estat l'únic element per condemnar les tres militants feministes, militants també de l'Esquerra Independentista".

En l'escrit, el col·lectiu ha assegurat que la sentència "no només pretén condemnar a tres feministes de Manresa, sinó també a qui es mobilitza". "Les 10 companyes del Bages i el Moianès porten 4 anys de condemna, 4 anys de procés judicial en el qual se les ha criminalitzat i se les ha intentat paralitzar amb peticions que amb la sentència s'han demostrat absolutament desproporcionades", han afegit. Tot i això, han apuntat que "ni processos judicials, ni condemnes han paralitzat o paralitzaran a les nostres companyes, ni al moviment feminista".