El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha estat entrevistat aquest diumenge a Ginebra per l'ACN i cinc agències internacionals més en una trobada organitzada pel Festival de Cinema i Fòrum sobre els Drets Humans. El president ha assegurat que plantejarà a l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel de "quina manera" pot "ajudar" al Consell de la República que està impulsant a Brussel·les.

Durant l'entrevista, Puigdemont també ha dit que té "plena confiança" en els negociadors del seu grup parlamentari, després que s'hagi publicat que JxCat ha ofert a la CUP una moció a meitat de legislatura a canvi del seu suport per la investidura.

Puigdemont i Gabriel es reuniran dilluns a Suïssa. "Totes les parts hem de fer tot el que sigui possible i estigui a les nostres mans perquè el resultat dels acords respecti la decisió del 21-D". Segons Puigdemont, JxCat és "el grup parlamentari que més s'ha mogut" i que ha fet "més esforços per evitar que hi hagi unes eleccions".

Una repetició dels comicis, ha dit el president, seria "el resultat d'un bloqueig per part de l'Estat espanyol de totes les possibilitats que el Parlament de Catalunya ha intentat trobar".

Oferta "permanent de diàleg"

Puigdemont ha reiterat en l'oferta "permanent" de diàleg i de la negociació, i ha defensat que el conflicte català s'ha de resoldre amb política. En aquest sentit, el líder de JxCat ha subratllat que l'acord que hi ha d'haver entre Catalunya i Espanya, sigui quin sigui, haurà de ser verificat i acceptat per la població a través d'un "referèndum acordat", i que aquesta és "l'única via". "S'ha de sentir la veu de tots els catalans, els que estan a favor i en contra", ha insistit.

Confiança en la justícia europea

A més, Puigdemont s'ha mostrat confiat que la justícia europea permeti, finalment, que pugui tornar a Catalunya, després de remarcar que és "realista" i que és perfectament conscient que ara no ho pot fer perquè a Espanya "no hi ha separació de poders". "Si estigués a Espanya entraria a la presó, però estic protegit pels drets i la garantia de la legislació europea, que permet defensar-me", ha apuntat.

En aquesta línia, el president ha subratllat que ell no és cap "fugitiu" i que és un ciutadà "plenament legal" tant a Suïssa com a Brussel·les. Finalment, Puigdemont ha conclòs que té l'objectiu d'internacionalitzar el conflicte català, i denunciar els "abusos" dels drets que fa l'Estat.