El sindicat JUPOL, majoritari a la Policia Nacional, ha presentat un recurs d'empara al Tribunal Suprem per garantir el dret a vot dels 2.800 agents de la Policia Nacional i Guàrdia Civil, segons les seves dades, que han estat desplaçats a Catalunya per preservar la seguretat tant en la jornada de reflexió com el dia de les eleccions, el pròxim 10 de novembre.

Segons ha explicat el secretari general de JUPOL, José María García, "prop de 1.800 policies i aproximadament 1.000 guàrdies civils no han pogut exercir el seu dret a vot" per correu malgrat que dos informes, un de Correos i un altre de la Secretaria de la Direcció General de Política d'Interior, han confirmat la viabilitat que el vot dels agents desplaçats arribi a temps a l'escrutini.

García ha ressaltat, en roda de premsa, que l'informe de Correos especifica que "existeix la possibilitat material d'habilitar mitjans excepcionals tant materials com humans per garantir el dret a vot dels agents desplaçats", així com l'informe de la Direcció General que trasllada "el seu criteri favorable a l'habilitació de qualsevol procediment que pogués establir-se per garantir l'exercici del dret de sufragi dels agents que per circumstàncies excepcionals i sobrevingudes no hagin pogut exercir el seu dret a vot".

"Ens sorprèn molt que la Junta Electoral Central (JEC) manifesti de forma sorprenent la impossibilitat de modificar el procediment de vot per correu donat la proximitat del dia de les eleccions, manifestant igualment, la impossibilitat que aquest vot arribi en termini per ser escrutat per les meses electorals malgrat els informes emesos," ha puntualitzat García.

També ha recordat que l'article 74 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General estableix que "el govern espanyol habilitarà els mecanismes necessaris per al vot per correu del personal embarcat en vaixells, bots de pesca, Forces Armades a l'Exterior i Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat fent expressa referència a la Policia Nacional".

Per això, JUPOL i l'associació professional de la Guàrdia Civil JUCIL --aquesta última sense representació al Consell de l'institut armat--, han decidit interposar a través de la plataforma JUSAPOL el recurs d'empara electoral en entendre que el govern espanyol hauria d'haver previst com garantir el vot.

Segons el seu parer, no ha existit "cap bona fe" per part del govern espanyol d'ajudar als policies i guàrdies civils afectats perquè si la decisió de desplaçar a milers d'agents "s'hagués comentat anteriorment", tots els afectats "podrien haver exercit el seu vot" amb temps.

S'acolliran al seu dret a vot

García ha reconegut que després que la JEC adoptés la decisió el passat 6 de novembre i que els sindicats hagin interposat el recurs un dia després, i tres de cara a les eleccions, el temps "apressa" per poder resoldre el conflicte, però "que ha de ser així" perquè els agents implicats "tenen el seu dret a votar".

Per la seva part, el secretari de JUPOL, Pablo Pérez ha advertit que en el cas que no hi hagi sentència a temps, els policies i guàrdies civils desplaçats sol·licitaran el dret a votar i per tant la seva falta d'assistència a la feina durant les quatre hores que estableix la llei.

"Que sigui Interior, o a qui procedeixi, qui els denegui el seu dret perquè la llei autoritza que tenen quatre hores per exercir el seu vot", ha postil·lat.

Pérez ha explicat que aquest segon pas que prendran, en el cas que no arribi a temps la resolució, és a causa que el govern espanyol "ja sabia, des de la sentència del procés i dels aldarulls, que es liaria el dia de les eleccions" i no ha planificat "amb temps" el dispositiu de seguretat. "Si s'hagués planificat amb prou temps, això no hauria passat", ha afegit.

A més, García també ha avisat que si no surt favorable la resolució a temps, JUSAPOL anirà "fins al final", incloent la possibilitat d'"impugnar les eleccions" o "almenys" totes les meses electorals en les quals "havien d'haver votat els companys" desplaçats.

"Entenem que ha de ser així perquè se'ns està privant del dret de tot ciutadà que és anar a votar el dia de les eleccions. El temps és just, però la resposta de la JEC va ser ahir a última hora i no ha quedat cap altra opció que reaccionar", ha sentenciat.

Més agents afectats per altres desplaçaments

Per la seva part, el secretari d'Organització de JUCIL, Jesús Pague, ha destacat que a més dels gairebé 2.800 agents desplaçats a Catalunya hi ha més policies i guàrdies civils que tampoc no han pogut exercir el seu dret al estar també traslladats als llocs "on els mobilitzats a Catalunya havien de prestar el seu servei normal".

A tots ells, Pérez ha sumat "prop de 300 companys més" d'Andalusia que tampoc no poden anar a votar el 10 de novembre, ni han pogut demanar a temps el vot per correu, perquè són els suplents dels desplaçats de Sevilla a Catalunya que en primera instància anaven a "cobrir" la seguretat del partit Sevilla-Betis a la capital andalusa. "Ara el cobriran uns altres agents d'altres províncies i ells tampoc no poden exercir el seu dret", ha insistit el portaveu.

Abans de prendre la decisió de presentar el recurs, García ha assegurat que han intentat contactar amb el Ministeri de l'Interior i amb el director general de la Policia Nacional, Francisco Prado, però que en cap dels dos casos no han tingut èxit.

"Sembla ser que les trucades que realitzem al ministre Fernando Grande-Marlaska no les agafa mai o estarà una mica saturat amb altres reunions", ha puntualitzat.

Segons ha indicat García, l'última conversa amb Prado va ser "fa una setmana i mitja" per sol·licitar-li informació de "com estava el tema a Catalunya" i la resposta va ser que "es vol transmetre que hi ha absoluta normalitat" a la comunitat autònoma. "Aquests dies han estat més tranquils, però no normalitat i a més hi ha hagut agressions a companys, fins i tot amb quatre d'ingressats, són 240 ferits així que no és la normalitat que volen transmetre", ha conclòs.