Suport unànime dels sindicats escocesos als presos polítics catalans per sumar forces i pressionar Madrid i Brussel·les. L'Scottish Trades Union Congress (STUC) demana ara l'alliberament "immediatdels líders del procés empresonats i exigeixen la seva absolució. Així ho publica CommonSpace, que destaca que l'STUC representa a més de 580.000 treballadors d'Escòcia i que ahir van votar a favor d'una moció que concloïa que el moviment sindical havia de prendre mesures polítiques per "contrarestar qualsevol decisió de suprimir la voluntat del poble català".

La moció, que porta per títol "Defensant la democràcia a Catalunya" i recorda que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja porten més de sis mesos a la presó, va ser presentada per Stuart Graham en nom del Consell Sindical de Glasgow, que va explicar que el moviment sindical escocès s'han unit en bloc contra les actuacions del govern i la justícia espanyols "sobre la criminalització pels desacords".

Graham subratlla que això no té res a veure amb si es dona suport a la independència de Catalunya o no i sosté que "hem de defensar els nostres drets democràtics", així com que "hem de defensar a aquells que han impedit implementar un mandat democràtic" i "defensar a aquells a qui se'ls ha impedit implementar un mandat democràtic" mitjançant un "atac a les llibertats fonamentals". 

Pressió a Madrid

Recordant que la llibertat és "universal i tan important al Regne Unit com a Catalunya", Graham subratlla que "és responsabilitat nostra defensar-los" i emplaça els diputats de l'Scotish Nacional Party (SNP) a "exercir més pressió" a Madrid i Brussel·les perquè considera que "podrien fer molt més [...] incloent la pressió a la Unió Europea per brindar solidaritat política pràctica per als catalans".

Ara bé. Graham també ha volgut deixar clar que la seva intenció no és influir en el procés judicial, sinó que, ha especificat, "estic parlant de fer pressió política". Precisament per donar aquest suport, ha proposat "parlar amb els sindicats germans d'allà i preguntar-los què necessiten de nosaltres, com podem ajudar-los en la seva lluita i, després, organitzar-ho a Escòcia".

A més, si Graham té aquest objectiu és perquè, segons ha assegurat, "no puc veure com els drets són trepitjats en un altre país i no fer res al respecte", al mateix temps que ha afegit que "no és suficient tractar-ho amb els nostres líders polítics, sinó també amb els sindicats" perquè "tenen una veu poderosa que necessita ser utilitzada".