La Sala Penal del Tribunal Suprem ha rebut aquest divendres una denúncia del sindicat ultra Manos Limpias contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per un presumpte delicte d’usurpació de funcions, en entendre que amb la llei d’amnistia vulnera la separació de poders perquè envaeix competències del poder judicial, segons informa l’agència Europa Press.

El secretari general de l’organització ultra, Miguel Bernad, assegura en el text de la denúncia que també s’acusa la vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; el diputat del PSOE, Óscar Puente; el secretari d’organització del PSOE, Santos Cerdán; i l’eurodiputada socialista Irache García Pérez com a col·laboradors necessaris en el “delicte”.

El sindicat reclama al Suprem la suspensió cautelar de la llei d’amnistia -que fins ara ni tan sols ha estat registrada al Congrés dels Diputats davant la manca d’acord entre el PSOE i Junts- i avisa que la mesura “no suposa enviar en aquest cas competències de l’executiu” perquè s’està usurpant, “robant competències del poder judicial”.

El text de la denúncia assenyala que el PSOE per poder formar govern després de les eleccions generals necessita el suport d’ERC i Junts, i que el líder d’aquesta última formació “el pròfug de la Justícia Carles Puigdemont” imposa una llei d’amnistia i un referèndum d’autodeterminació a Catalunya.

Denuncia una "campanya enganyosa" del PSOE

Manos Limpias assegura que amb aquestes condicions, el PSOE inicia “una campanya enganyosa” en mitjans per transmetre a la societat espanyola la idea que l’amnistia “té cabuda en la Constitució” i que “s’hauria de ser generós en nom de la concòrdia”. Pel sindicat, aquesta justificació per l’amnistia “suposa un gran frau de llei” perquè s’apel·la a “una falsa concòrdia de les institucions”. “Aquesta justificació és totalment falsa i fraudulenta, ja que l’acord sobre l’amnistia es basa en un intercanvi o moneda de canvi, això és els set vots de Junts necessaris per a l’elecció del denunciat com a president del govern”.

La denúncia també diu que l’amnistia tindrà un conjunt d’efectes, ja que suposa “la usurpació d’atribucions judicials” i assenyala així que desautoritza i deixa sense efecte la sentència del Suprem sobre el Procés, les ordres de cerca i captura del magistrat Pablo Llarena sobre Puigdemont, el judici contra els líders independentistes que van malversar cabals públics per al referèndum del 2017, i les causes obertes a l’Audiència Nacional contra els CDR i Tsunami Democràtic.

Així mateix, la denúncia apunta que de forma col·lateral té dues conseqüències: una vulneració del principi d’igualtat de tots els espanyols davant la llei i “una vulneració del principi de separació de poders de l’article 117 CE que estableix que la justícia correspon únicament als jutges”.