El president de Ciutadans, Albert Rivera, no s'ha cansat de repetir-ho en les darreres setmanes: ha parlat d'un impacte econòmic arran de la fugida d'empreses, una qüestió que podria no sustentar-se amb fets, segons apunta ara el Sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha). L'organització, que aplega la majoria dels treballadors del ministeri, assegura que l'impacte del canvi de la seu social de gairebé 3.000 empreses fora de Catalunya des del passat 1 d'octubre és "pràcticament inexistent" per a les arques públiques de la recaptació, ja que no afecta en la recaptació, només de forma minoritària en l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats en els casos que es realitzin ampliacions de capital.

Així ho ha recordat el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, en declaracions a Europa Press, després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, hagi assenyalat aquest dijous que una de les tasques d'Inés Arrimadas si arriba a governar serà afrontar les conseqüències de la sortida d'empreses de Catalunya, que va a generar "menys ingressos" per a les arques públiques perquè ara aquestes empreses paguen impostos fora. Mollinedo ha explicat que l'impacte de la fugida d'empreses fora de Catalunya és "inapreciable" perquè les empreses que es traslladen pagaran l'impost de Societats i l'IVA a una altra delegació de l'Agència Tributària de l'Estat i posteriorment el Govern central distribuirà a les comunitats la part de la recaptació cedida en funció dels índexs que publica l'INE.

En el cas de l'IVA la distribució de la seva recaptació es realitza conforme a la proporció de consum que cada regió obté, i es reparteix al 50%, mentre que el tribut de Societats no finança a les comunitats autònomes, sinó que s'ingressa directament en les arques públiques estatals i no afecta per tant al finançament de les autonomies. Una situació similar succeeix amb els Impostos Especials, pels quals l'INE estableix cada consum (gasolines, alcohol i tabac) i es distribueix en funció del que estima per a cada comunitat autònoma. "Aquest percentatge de cessió d'impostos es repartirà a cada comunitat amb independència d'on estigui cada seu social", ha indicat Mollinedo.

 

No obstant això, la recaptació per aquest gravamen és molt baixa i l'impacte es produirà en casos "molt excepcionals" en què alguna de les empreses que s'han marxat escometin una ampliació de capital amb aportació dels accionistes, la qual cosa s'ingressaria a la nova regió on hagi establert la seva seu social. D'aquesta forma, Mollinedo ha descartat que es produeixin pujades d'impostos o retallades als pressupostos futurs per aquest motiu, ja que l'impacte de la fugida d'empreses és "pràcticament inexistent".