La síndica del referèndum de l'1-O Tània Verge, que avui ha estat absolta pel jutjat penal número 11 de Barcelona, ha titllat obertament de "matonisme" l'actitud que ha tingut la fiscalia, i ha parlat de "3,5 anys de tortura processal".

"Amb l'absolució de la Sindicatura Electoral de l'1-O es posa a lloc el matonisme de la fiscalia i conclou una pena de 3,5 anys de tortura processal. Seguirem lluitant pels milers de persones represaliades i per l'exercici del dret a l'autodeterminació", ha insistit.

Tània Verge

El jutjat penal número 11 de Barcelona ha absolt els cinc membres de la Sindicatura Electoral de l'1-O. La sentència constata que no s'acredita que donessin cap instrucció o ordre ni que es tornessin a reunir després de les providències dictades pel TC.

"No s'ha provat cap actuació d'ells amb posterioritat" al TC, diu la resolució, que remarca que tots els testimonis ho neguen i "no hi ha cap document en la causa que així ho indiqui", diu el text judicial.

La Fiscalia demanava 2 anys i nou mesos de presó argumentant que van signar resolucions tot i saber que el TC havia suspès les lleis aprovades pel Parlament que creaven aquesta figura.

El jutge ha absolt el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Matas, que va presidir la sindicatura; la professora de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Tània Verge; el professor de Dret Administratiu a la UB Marc Marsal; el professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Pagès i l'advocada Marta Alsina.

En el judici, tots van sostenir que no havien desobeït les ordres del Tribunal Constitucional (TC) quan va suspendre les lleis de desconnexió, perquè tots van renunciar al càrrec abans del referèndum.

Durant el judici, els síndics electorals de demarcació de l’1-O van assegurar que ni abans ni després del 12 de setembre del 2017 van exercir els seus càrrecs. Tots van explicar que van rebre una trucada a finals d’agost o principis de setembre per proposar-los ser síndics electorals. Ho van acceptar i els seus noms van ser publicats a la web del referèndum. També van ser convocats a una reunió al Parlament el 12 de setembre i allà dos funcionaris els van comunicar que la llei del referèndum havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional i, per tant, ells no havien de fer res fins a nova ordre. Més tard van rebre requeriments del TC per deixar els càrrecs.