El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació per verificar i aclarir si en les últimes detencions de tres membres dels CDR realitzades per agents de la policia espanyola s’han vulnerat els drets dels detinguts, tal com apunten fins ara les informacions publicades.

En concret, el síndic vol demanar informació sobre la possible vulneració del dret de defensa. Segons l’article 520 de la Llei d’enjudiciament criminal, els membres de l’advocacia que porten la defensa dels afectats n’han de ser informats de forma immediata i han de poder visitar-los en un termini màxim de tres hores. Aparentment, hi ha hagut irregularitats en aquest sentit, i també amb relació al cos policial que ha efectuat la detenció, la policia espanyola, davant els indicis d’actuar sense coordinació amb els Mossos d’Esquadra.

Per conduir la investigació, el síndic ha demanat informació al Departament d’Interior de la Generalitat, a la Delegació del govern espanyol a Catalunya i al defensor del poble, aquests dos últims perquè traslladin la petició als organismes pertinents.

Les detencions van tenir lloc aquest dimarts i s'emmarquen en les manifestacions contra l'homenatge de Jusapol als policies de l'1-O a Barcelona el passat 29 de setembre. Tots tres han quedat en llibertat aquest dimecres després de passar 24 hores detinguts.