El Síndic General (president del Parlament) d'Andorra, Vicenç Mateu, ha afirmat aquest dimarts a Madrid que la crisi oberta a Catalunya pel procés independentista és "un assumpte intern d'Espanya", així que Andorra no és qui "per donar lliçons a ningú de què cal fer". Això si, ha subratllat que "cal respectar l'Estat de Dret i la Constitució, i evidentment és millor dialogar que discutir".

Mateu s'ha expressat així en una tribuna informativa a la Casa d'Amèrica en la qual ha explicat el sistema institucional del seu país i ha subratllat que Andorra "està perfectament alineada amb els estàndards de transparència i ja no és un paradís fiscal per a res".

És més, ha posat èmfasi que el seu país mai no va prendre una "decisió estratègica per ser un paradís fiscal", sinó que el que tenia era una legislació molt proteccionista i amb què amb les taxes d'importació de productes li'n tenia prou el país per sostenir el seu pressupost. No obstant això, en la legislatura 2011-2015, al caliu de la crisi econòmica que va impactar profundament a Andorra en igual que els seus veïns, es van crear els impostos de societats i de la renda.

En tot cas, ha cridat l'atenció sobre com ha canviat el concepte de paradís fiscal, ja que fa anys el determinant era no tenir impostos i ara ho és l'intercanvi d'informació fiscal.

Mateu ha lamentat els "prejudicis" i ha reconegut que encara hi ha notícies per esdeveniments "del passat" que impacten a Andorra -com és la investigació sobre els Pujol, la de la Banca Privada d'Andorra o ara la d'alts càrrecs veneçolans- però ha insistit que ara són casos en mans de la Justícia on el país no té res a dir. També ha assegurat que els andorrans tenen clar cap a on va el pais, que és cap a una obertura més gran i cap a un Acord d'Associació amb la UE.

Seu de la cimera iberoamericana

Si els caps d'estat i Govern iberoamericans el ratifiquen al novembre, Andorra serà a més el 2020 seu de la Cimera Iberoamericana, un repte per al país que, segons ha dit Mateu, serà "la cosa més complicada" que hauran de gestionar "com a mínim des del pas d'Anníbal pel pirineu quan es dirigia a Roma amb els elefants". Això sí, també ha recalcat que serà l'ocasió que Felip VI visiti el país.

De moment, el 2018 es compleix el 25 aniversari de la Constitució andorrana, de les relacions diplomàtiques amb Espanya i del Tractat d'Amistat tant amb Espanya com amb França, i el secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Jorge Toledo, ha avançat que hi haurà "un ambiciós pla de commemoracions" i visites per posar-ho en relleu.