El Síndic de Greuges considera que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, és "completament desproporcionada i, per tant, és contrària als principis elementals de dret penal". "El manteniment de la pancarta tenia un caràcter reivindicatiu, polític, que hauria de ser irrellevant penalment, com passa en la major part d’ordenaments jurídics del nostre entorn", segons argumenta en un comunicat.

Denuncia que la sentència "vulnera drets fonamentals del president de la Generalitat i menyscaba la democràcia al nostre país" i anuncia que trasllada els fets "a instàncies europees de defensa dels drets humans perquè en siguin coneixedores i per a qualsevol eventual actuació".

El Síndic argumenta la inhabilitació és "desproporcionada" perquè "suposa una vulneració directa del dret al sufragi passiu del president Torra, que era diputat al Parlament fins a la seva inhabilitació pel TSJC". En aquest sentit, apunta que "la restricció d’un dret tan fonamental com ara el de ser escollit en eleccions competitives només es pot entendre en casos dels delictes de la major gravetat".

Al comunicat també recorda que va recomanar al president de la Generalitat en resolució de 15 de març de 2019 que retirés la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics, en compliment de la decisió adoptada per la Junta Electoral Central, ja que "en període electoral resulta necessari extremar la neutralitat d’aquest tipus d’edificis institucionals".

El Síndic adverteix que, "indirectament, la decisió també vulnera el dret de sufragi actiu de tota la ciutadania de Catalunya que va participar en les eleccions al Parlament de Catalunya de 17 de desembre de 2017".

El president Puigdemont ha publicat en el seu compte de Twitter una frase en anglès del comunicat del Síndic: "El Síndic considera que aquesta sentència viola els drets fonamentals del president del Govern de Catalunya i mina la democràcia al nostre país".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Torra, inhabilitat
Judici Torra Torra, inhabilitat Gemma Liñán