El Síndic de Greuges és un dels 112 càrrecs que el Parlament té pendent renovar abans que acabi l'any, segons va aprovar la mateixa Cambra a través d'una proposta de resolució. Precisament el fet que el seu mandat hagi caducat és fet servir per l'oposició per menysprear la seva feina i acusar al mateix Rafael Ribó d'alinear-se amb l'independentisme i descuidar les seves funcions de 'defensor del poble'. I els grups espanyolistes han tornar a repetir la mateixa estratègia aquest dilluns amb la compareixença de Ribó a la Comissió del Síndic per presentar els informes sobre la sentència del procés, la vulneració dels drets penitenciaris dels presos i la concessió dels indults.

Ribó, que ha recordat que aquests informes i altres que ha fet el Síndic sobre el retrocés de drets i llibertats a l'Estat han comptat amb noms "d'immensa pluralitat ideològica" de reconegut prestigi, ha alertat que el Conveni Europeu de Drets Humans està per sobre l'Estatut i la Constitució i que aquest pot haver estat vulnerat amb sentències com la del procés.

comissio sindic greuges - parlament

Compareixença del Síndic de Greuges d'aquest dilluns / Foto: Parlament

En aquest sentit, el Síndic ha recordat que els presos van ser privats dels seus drets i llibertats i també inhabilitats de facto abans de ser jutjats, que el Suprem va fer una "interpretació expansiva del delicte de rebel·lió i sedició", va impedir l'interrogatori creuat entre testimonis i va vulnerar la presumpció d'innocència.

Ribó també ha denunciat que amb el 155 es va vulnerar la inviolabilitat del Parlament i que, per primer cop, un tribunal sentenciador, en referència al Suprem, va voler ficar-se en el règim penitenciari dels condemnats, "saltant-se les Audiències provincials i carregant-se la confiança dels jutjats de vigilància".

Pel que fa als indults, Ribó ha denunciat que el fet que siguin parcials és incoherent perquè, segons ha recordat, aquests tenen una "utilitat pública" de "convivència democràtica" i no té sentit, al seu parer, que no s'hagi permès als presos tornar a l'activitat política. "Van ser votats per milions de persones per dur a terme les seves responsabilitats", ha dit.

Ribó es reivindica

Com era d'esperar, els grups del PSC, Vox i Ciutadans han criticat amb duresa el Síndic, acusant-lo de ser "una pota més" del Govern i de descuidar les seves funcions de 'defensor del poble'. El diputat socialista i el de Vox han coincidit en retreure-li que no hagi fet en tot aquest temps un informe sobre els plens del 6 i 7 de setembre o un sobre la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Ribó, però, ha respost amb contundència reivindicant el seu equip i revelant que "cada vegada gaudim de més confiança entre la població". "Homes i dones de totes les edats i ja siguin catalanoparlants o castellanoparlants cada vegada s'adrecen més al Síndic", ha dit.

I a tall d'exemple, responent els diputats que li havien retret que molts catalans s'adrecen al Defensor del Pueblo enlloc del Síndic, ha exposat que el 2020 va rebre més de 200 queixes sobre la Generalitat per la vuitantena de l'ens espanyol. "On està aquesta fuga i pèrdua de confiança?", ha plantejat.

Ribó ha reivindicat que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat ha de ser política i que van ser dels primers en alertar que "era un error judicialitzar la polític". I també ha recordat als grups que en cap informe s'ha esmentat solucions que els partits proposen com la independència, el federalisme, el regionalisme o l'autodeterminació. 

 

Imatge principal: el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, compareix en Comissió / Foto: Parlament