El Síndic de Greuges ha alertat que l’augment del finançament en polítiques d’infància no ha comportat una millora significativa en el gaudi de drets dels infants. Així ho ha exposat en un informe presentat pel mateix Síndic, Rafael Ribó, aquest dimarts al Parlament després d'haver-lo entregat a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, amb l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, M. Jesús Larios.

En aquest context, l'informe del Síndic destaca que en els darrers sis anys la inversió en polítiques d’infància ha augmentat de manera sostinguda en un 42,7% a preus corrents, prop de 1.895 milions d’euros. Malgrat aquest increment de la inversió pública i els avenços normatius assolits, el Síndic alerta que no s’han aconseguit a la pràctica generar els canvis necessaris per aconseguir millores prou significatives en els principals reptes relacionats amb el gaudi de drets dels infants.

Un exemple que ha posat el Síndic ha estat que mentre s'ha incrementat en més del 50% el nombre d’infants beneficiaris de la renda garantida de ciutadania (RGC), "la prevalença de la pobresa infantil continua augmentant". "La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha suposat un increment molt significatiu del risc de pobresa infantil. L’any 2020 ja afecta el 33,4% dels infants, la qual cosa suposa un augment de 5,4 punts respecte de l’any 2019", concreten.

En aquest sentit, el Síndic ha reclamat la regulació d’una renda de suficiència econòmica garantida per als infants i un sistema integrat de prestacions econòmiques per combatre la pobresa infantil.

Altres exemples de la davallada de drets

A la roda de premsa, Ribó ha destacat altres aspectes preocupants en la davallada dels drets dels infants com la salut mental, "que s'ha evidenciat com un problema greu i que s'eixampla al camp dels infants i els adolescents", la lentitud a l'hora de desplegar el Pacte contra la segregació escolar, l'estancament de la reducció de l’abandonament educatiu prematur a Catalunya i el poc efecte de l'augment de recursos destinats a la "provisió d’habitatge d’emergència social" per evitar les situacions d’exclusió residencial.

Per altra banda, l'informe demana el tancament i la transformació dels centres d’educació especial i la millora de la provisió de recursos destinats a la consecució de l’educació inclusiva, i recorda que "manca un canvi cultural de paradigma en la pràctica professional per a l’aplicació del model d’educació inclusiva". Per últim, el text denuncia l'increment de desigualtats d’accés al lleure educatiu i l'existència d'agressions homòfobes, racistes i sexuals, "que estan fortament invisibilitzades", i el poc que s'utilitzen els protocols per combatre-ho als centres educatius.

 

Imatge principal: el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN