Era un 20 de novembre quan la consellera de Presidència i portaveu del Govern sacsejava l'actualitat posant en dubte la celebració de les eleccions del 14 de febrer. Les declaracions de Budó van suposar l'enèsim terrabastall al Govern, però finalment aquell presagi podria confirmar-se aquest divendres. Amb la pandèmia desbocada a Catalunya, cada vegada són més les veus que reclamen un ajornament dels comicis. Aquesta tarda, el Síndic de Greuges reuneix el seu consell assessor creat específicament per analitzar la viabilitat de les eleccions. I, segons apunten diverses fonts a ElNacional.cat, el més probable és que se sumi a la recomanació de suspendre el 14-F

Fa unes setmanes, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va crear una comissió independent d'assessorament, formada per experts en l’àmbit de l’epidemiologia i del dret constitucional i electoral, per assessorar el Govern i les candidatures sobre com es pot compatibilitzar el dret a vot amb el dret a la salut. Aquesta tarda es reuniran per, previsiblement, dictar la recomanació de deixar les eleccions per més endavant. El pronunciament públic es farà demà dimecres.

Ja fa molts dies que estan recomanant prudència. De fet, han criticat públicament que el Govern permeti el vot presencial dels infectats de coronavirus. Segons han denunciat, fer-ho suposaria un atemptat a la salut pública. Aquest cap de setmana, una de les membres de la comissió, la doctora Magda Campins, va afirmar obertament que vistes les dades sanitàries, no seria responsable mantenir les eleccions

El grup l'integren la doctora Magda Campins, cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron; el doctor Juan Pablo Horcajada, cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc de Salut Mar; la doctora Begoña Roman, professora de Filosofia (UB), presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; el doctor Luis López Guerra, catedràtic de Dret Constitucional emèrit de la Universitat Carlos III; el doctor Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, i el doctor Jordi Barrat, professor titular de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili. 

ERC, entre l'espasa i la paret

Aquest dilluns, el Departament de Salut exposava als partits que han de concórrer a les eleccions un informe en el qual projecta la situació sanitària que preveu per a aquelles dates, d'aquí a un mes. El pic de contagis arribaria just pera  l'inici de la campanya, i el punt més crític de saturació de les UCI pocs dies abans del 14-F. El document no es pronuncia pròpiament sobre si cal suspendre o no, però augura que el panorama serà molt cru. Dijous es facilitarà un segon informe a les formacions polítiques i divendres s'haurà de prendre la decisió final.

L'última paraula la té el Govern. Les àrees implicades en la decisió pengen totes d'ERC. Des de Salut fins a processos electorals i, en últim terme, la vicepresidència d'Aragonès. Els republicans es troben entre l'espasa, la Covid, i la paret, haver de responsabilitzar-se d'ajornar les eleccions i ser acusats d'electoralisme. 

Els diversos partits de l'arc parlamentari no coincideixen. JxCat, per exemple, només acceptarà que es posposin si la decisió ve avalada tècnicament pel doctor Argimon. Els socialistes no veuen motius suficients perquè s'anul·li el 14-F.