El protocol va fallar, per error o expressament, per la banda del govern del Marroc. El president espanyol, Pedro Sánchez, va segellar la bona entesa amb aquest país ahir a la nit en un sopar a Rabat on l'amfitrió era, òbviament, el rei del Marroc, Mohammed VI. Les autoritats marroquines van col·locar al revés la bandera d'Espanya on es veia l'escut totalment de cap per avall. Aquesta, mal col·locada, estava al costat de la marroquina que lluïa correctament tota la seva simbologia. Ambdues van ser l'escenari de fons del sopar anomenat iftar, amb què els àrabs trenquen el dejuni diari del ramadà.

Bandera del revés

En el sopar, celebrat al Palau Reial, no hi van faltar els millors plats de la cuina marroquina: des de sopes i cremes, conegudes com la harira, fins a dolços tradicionals, dàtils, xai i ous bullits. Sánchez va estar acompanyat del rei però també del germà d'aquest, Mulay Rachid, i el fill i príncep hereu Mulay Hasan, amb tots els seus consellers reials. El moment ha estat captat i difós pel mateix perfil oficial del govern del Marroc que, tot i constatar l'error en la bandera, posteriorment van publicar la imatge a les xarxes socials des del perfil @MarocDiplomatie.

Sanchez Marroc

Fotografia del twitter @MarocDiplomatie

Compromís de Sánchez i Felip VI

Prèviament al sopar, també es va celebrar una recepció on Sánchez va oferir uns parlaments. En aquesta ocasió, la bandera sí estava ben col·locada. També s'ha filtrat un altre moment on conversen en una sala a banda en uns sofàs que rodegen una petita taula. Aquí, com a curiositat, només hi ha la bandera del Marroc i tan sols Sánchez i Mohammed VI parlen sense mascareta, els qui acompanyen l'escena van protegits de la covid.

La crisi diplomàtica amb el Marroc es tanca després de 483 dies amb aquesta instantània i un comunicat del govern del rei d'aquest país del nord d'Àfrica on segella en el primer punt de l'acord que "Espanya reconeix la importància de la qüestió del Sàhara per al Marroc i els esforços seriosos i creïbles del Marroc en el marc de les Nacions Unides per trobar una solució mútuament acceptable. Així, Espanya considera la iniciativa d'autonomia del Marroc, presentada l'any 2007, com la base més seriosa, realista i creïble per resoldre aquest conflicte".

Mascaretes marroc

Fotografia del twitter @MarocDiplomatie

També implica el compromís del rei espanyol, Felip VI: "Aquesta nova etapa respon a la crida de Sa Majestat el Rei Mohammed VI, d'inaugurar una etapa sense precedents en les relacions entre els dos països, i de Sa Majestat el Rei Felip VI per caminar junts per materialitzar aquesta nova relació. També correspon a la voluntat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez per construir una relació sobre unes bases més sòlides". Amb aquest esperit, els dos països pretenen establir un full de ruta sostenible i ambiciós.

Algèria reacciona

Coincidint amb el viatge del president espanyol, Pedro Sánchez, al Marroc, s'ha fet oficial que Algèria apujarà el gas a Espanya, possibilitat que fa uns dies va apuntar l'empresa algeriana Sonatrach. La vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat la informació i ha expressat l'esperança del govern de Pedro Sánchez que l'increment del preu sigui "moderat". El president del grup públic algerià, Touffik Hakkar, va anunciar divendres passat que el seu país podria aplicar una pujada de preu per al gas que ven a Espanya, al contrari del que ha decidit per a la resta de compradors europeus, després de l'alineament de Sánchez amb el Marroc en donar suport al pla del país alauita per al Sàhara Occidental.