Una majoria de catalans està a favor que es convoqui un referèndum d'independència, encara que aquest no sigui acordat amb el govern espanyol, segons el Baròmetre d'Opinió Pública presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió aquest matí.

Concretament, el 50,3% dels catalans està d'acord a convocar un referèndum encara que el govern espanyol no el permeti, mentre que un 23,3% condiciona el referèndum a un acord amb l'executiu central. Pel que fa als que s'hi oposen diametralment, és a dir, que no volen en cap cas el referèndum sobre l'Estat propi, se situen en el 22,7%.

Aquesta pregunta s'ha inclòs per primer cop en el sondeig. Fins ara, tal com ha explicat el director del CEO, Jordi Argelaguet, només es preguntava pel suport a la independència, sense tenir en compte el supòsit d'un referèndum. A la pregunta "Vostè vol que Catalunya sigui un Estat independent", el 'no' augmenta fins al 48,5% i el 'sí' baixa fins al 44,3%. Per què? Segons Argelaguet, la resposta està en "la baixa mobilització" del votant unionista: un nombre important de votants de Cs (40,8%), PP (29,8%) i PSC (33,6%) no anirien a votar.

El 'sí' doblaria el 'no'

Els favorables a la independència superen els detractors d'un Estat propi, segons el Baròmetre d'Opinió Pública presentat pel Centre d'Estudis d'Opinió aquest matí. Concretament, els que votarien 'sí' doblarien els partidaris del 'no' en un hipotètic referèndum.

El sondeig sosté que el 43,3% dels catalans votarien 'sí' en el cas que tingués lloc un referèndum independentista unilateral, mentre que els que optarien pel 'no' es quedarien en el 22,2%. L'abstenció seria d'un 20,7%.

Els comuns, a favor de la via unilateral

Una majoria dels potencials votants de Catalunya Sí Que es Pot, concretament un 47,7%, estaria a favor de convocar el referèndum sobre la independència sense l'existència d'un acord amb l'Estat. Els votants dels comuns, juntament amb els de Junts pel Sí (90,4%) i la CUP (91,4%) són els responsables que aquesta via tingui el suport de la meitat dels catalans.

Només un 14% dels votants de Catalunya Sí que es Pot no vol, en cap cas, preguntar als catalans sobre el futur polític del país.

És més, els comuns també es mostren partidaris de la independència. De fet, entre els potencials votants de CSQP en unes catalanes, un 34% votaria 'sí' en un referèndum unilateral, mentre que un 27,6% optaria pel 'no'.