El diari nord-americà Politico, especialitzat en política, ha donat un sever toc d'atenció al president espanyol, Pedro Sánchez, pel suport incondicional que està donant a Joan Carles I en la seva fugida als Emirats Àrabs Units. El diari ho afirma sense embuts: "Pedro Sánchez vol construir un tallafocs protector al voltant de la monarquia espanyola, encara que ell i el seu partit corren el risc de cremar-s'hi".

Segons Politico, Sánchez ha arribat a enviar aquesta setmana 3 ministres a Mallorca, "en un gest inusual", per acompanyar Felip VI en les seves aparicions oficials a l'illa (Isabel Celaá, Fernando Grande-Marlaska i Reyes Maroto). I el mateix president s'hi va traslladar dimecres per despatxar amb el Rei. "Alguns membres del seu partit socialdemòcrata, el PSOE, han expressat malestar. És un fet que, encara que la direcció del partit sovint cita els valors republicans, el partit mai no ha trobat el moment adequat per lluitar-hi. Els crítics usen un tuit antic de Sánchez que celebrava l'aniversari de la Segona República espanyola el 2014 (abans d'esdevenir president) per remarcar la posició ambigua del partit", assenyala. 

Al seu entendre, la protecció que Sánchez dona a Joan Carles I pot allunyar dels socialistes els votants joves i els sectors del partit més republicans. Un malestar que creu que pot capitalitzar Podemos.

Politico"El suport de Sánchez a la monarquia espanyola corre el risc d'irritar els seguidors", titula Politico

El diari atribueix el furor monàrquic del president espanyol a la bona relació que va establir amb Felip VI durant els dies de la declaració d'independència de Catalunya. "Al seu llibre Manual de resistència, l'autobiografia de Sánchez, el president va revelar el contingut d'algunes converses privades amb Felip VI i com "van connectar de forma especial, van confiar l'un en l'altre i van establir una relació molt franca" durant el procés d'independència de Catalunya la tardor del 2017.

Sánchez va reconèixer el risc que té el seu posicionament monàrquic en una carta que va enviar als militants del seu partit la setmana passada, en el qual va defensar els seus arguments, com el de "no regalar als conservadors l'exclusivitat de l'herència constitucional". "Seria el pitjor error que podria cometre el PSOE", recorda Politico que va argumentar.