La Seu d'Urgell s'ha convertit en el municipi més afectat per la mesura adoptada pel Govern andorrà d'expulsar prop de 200 ciutadans colombians i 51 famílies argentines amb fills menors, arran de no complir els requisits exigits per al reagrupament familiar. La curta distància entre la capital de l'Alt Urgell i Andorra, sumada a una normativa espanyola més flexible pel que fa al reagrupament, ha fet que molts d'aquests migrants sud-americans optin per establir-se a la zona. 

Ja a finals del mes de maig, la presidenta de Colombianos en Andorra va advertir sobre aquesta expulsió i ja va avançar que tindria lloc a final de curs, per facilitar que els infants poguessin acabar el curs escolar al Principat. Un cop la persona és expulsada, no pot obtenir el permís de residència en un període de cinc anys i troba a Espanya la solució més viable, ja que es tracta d’un país "més permissiu", explicava Katherine Barbosa, que afegia que "Colòmbia és l’última opció".

La principal afectada

La Seu d'Urgell és la principal afectada per la decisió del govern andorrà. La ciutat té ara 13.320 habitants censats i han augmentat els provinents de Colòmbia, Perú i Argentina més d'un 50%. Aquest fet ha provocat que la població estrangera ja superi el 20% per primer cop a la història. L'alcalde, Joan Barrera, ha advertit en més d'una ocasió de la problemàtica que suposava aquesta situació. Per a Barrera, existeix el risc que la capital de l'Alt Urgell es converteixi en una ciutat dormitori amb ciutadans que treballarien fora de la comarca i només hi vagin a pernoctar. En declaracions a Ràdio Seu, l'alcalde ha apuntat que "l'arribada de tantes persones nouvingudes repercuteix negativament en els serveis", i que "no podem ni volem assumir aquest impacte social, tenint en compte l'esforç que ja es fa en aquest àmbit".

El Govern, al corrent de la situació

L’Ajuntament de la Seu manté una comunicació constant amb el Govern d’Andorra per fer front a aquesta situació urgent que, segons afirmen, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ja va plantejar al cap de govern andorrà, Xavier Espot, durant la reunió que van mantenir el mes passat. Un dels àmbits més afectats per l’increment de població és l’habitatge, amb una pujada dels preus dels pisos. També es veuen impactats el sistema educatiu, a causa de la incorporació d’estudiants amb el curs escolar ja en marxa, així com els serveis bàsics i les ajudes socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!